Ylen TV1:n Dokumenttiprojektissa esitetty dokumentti seuraa evoluutiobiologi Richard Dawkinsia and fyysikko Lawrence Kraussia heidän kiertäessään puhumassa tieteen puolesta. Kumpikin hyvin vahvasti tieteen puolella uskontoa vastaan ja se näkyy heidän puheissaan, kirjoissaan ja lausunnoissaan.

Vaikka olenkin itse aivan samaa mieltä miesten kanssa, on pakko myöntää, että he ovat omalla tavallaan aivan yhtä itsepäisiä kuin tahot, joita he koettavat "käännyttää" uskonnon puolelle. Itse en koe ongelmana sitä, että tiede ja uskonto elävät rintarinnan niin kauan kuin kummankaan ei anneta häiritä toista. Tosin yleensä se on uskonto, joka koettaa häiritä tieteen tekemistä, mutta kuitenkin. Ongelmana on se, että jossain välissä asenne muuttuu siitä, että on jonkin puolella, siihen, että on jotain vastaan. Riita-asetelma on valmis, minkä jälkeen kumpikin osapuoli on niin varma olevansa oikeassa, että kumpikaan ei kuuntele toista enää lainkaan.

Toisaalta ymmärrän kyllä miesten turhautumisen tahoihin, jotka kieltäytyvät uskomasta tieteellisiä faktoja, koska ne ovat pyhien tekstien vastaisia. Itse olen sillä kannalla, että jokainen saa päättää itse mihin uskoo ja mitä ajattelee, mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että jokaisella on oikeus saada kaikki tiedot, joiden pohjalta tehdä päätöksensä. En pidä lainkaan siitä, että todeksi osoitettuja faktoja piilotellaan tai niiden väitetään olevan väärässä, jotta ne eivät riitelisi uskonoppien kanssa.

Itse dokumentti on kiinnostava ja miesten asiaa hauska kuunnella, mutta selvästi se myös herätti paljon ajatuksia noin muutenkin. :)

Ylen esittely

Wikipediassa