Eli romaani, joka on tällä hetkellä työn alla.

Kyseessä on fantasia-trilogia, jota kahden ensimmäisen kirjan perusteella voin luokitella hyväksi. Se ei ole erinomainen, muttei huonokaan. Fantasian peruskaavat löytyvät, kuten sword&sorcery, hyvän ja pahan selkeä vastakkain asettelu ja pahaa aavistamaton sankari, jonka kohtalona on pelastaa koko maailma. Mutta suurin osa kliseistä on vältetty ja Douglas muuntelee peruskaavoja omien tarkoitusperiensä mukaan, niin että ne eivät kuljeta tarinaa, vaan tarinassa käytetään niitä hyväksi. Silti, mitään erityisen säväyttävän uutta hän ei ole vanhoista tutuista jutuista saanut aikaiseksi. Onneksi tämä yksinään ei tarkoita, etteikö kirja voisi olla hyvä.

Tarina itsessään on mukaansa vievä ja hahmot hyvin luotuja. Sekä maailma että hahmot toimivat loogisesti ja juonessa ei ole ainakaan toistaiseksi ollut aukkoja tai epäloogisuuksia. Pidän myös tarinan järkevästä pituudesta ja temposta. Monet fantasiasarjat nykyään ovat aivan liian pitkiä ja päähenkilöitä on aivan liikaa. Kyllä pitkänkin sarjan jaksaa lukea, mutta ongelmaksi tulee monasti se, että kun hypitään eri hahmojen ja tapahtumien välillä, lukijan on hyvin vaikea muistaa missä mentiin. Trilogia on siitä mukava, että tilaa löytyy pitemmällekin tarinalle lukijaa väsyttämättä. Douglas on vielä nähnyt vaivaa siinä, että hahmot esitellään kunnollisesta ja sopivalla tavalla, niin että kun joku aikaisemmin sivummalla olleista hahmoista käy tärkeämmäksi, lukija on jo ehtinyt tutustua häneen ja luoda kuvan siitä millainen hän on. Loppujen lopuksi tällaiseen ei tarvita paljoa tilaa, mutta kylläkin kirjoitustaitoa, jotta se tapahtuu luontevasti ja lukijan huomaamatta. Ylipäätäänkin Douglasin vahvuuksia, ainakin näiden kirjojen perusteella, ovat uskottavan tuntuiset hahmot, joskin 'pahikset' olisivat ehkä kaivanneet hieman enemmän luonnehdintaa. Tosin, trilogian kolmas kirja on minulta yhä lukematta, joten voi olla, että pahisten esittely on keskittynyt sinne.

Vaikka Douglas keskittyy tarinan kerrontaan, kirjassa on myös muuta ajattelemisen aihetta. Kirjan tapahtumat ja lähtöasetelma antaa aihetta sekä rasismin että institutionaalisen uskonnon kritikoimiseen. Douglas tosin itse jättää kritiikin sanomatta ja antaa vain esimerkkejä, joiden pohjalta lukia voi halutessaan lähteä asiaa ajattelemaan. Tai, jos ei halua, keskittyä vain tarinaan. Douglas ei saarnaa tai edes suoranaisesti viittaa aiheisiin, mutta rivien välistä on mahdollista lukea hänen omia mielipiteitään aiheista. Voi jopa hyvinkin olla, ettei hän ole tietoisesti lähtenyt asiaa tarinassa käsittelemään vaan ne ovat lipsahtaneet kirjaan hänen huomaamattaan. Silti, tarkkaavaiselle lukijalle ne antavat kuitenkin vielä pienen lisän teokseen ja ainakin minä olen välillä miettinyt uudemman kerran näitä asioita kirjan perusteella.

Kaiken kaikkiaan siis aivan käypää fantasiaa, jota lukee mielellään. Saatan jopa lukea trilogian joskus uudelleen, jos parempaa ei satu eteen.

Sara Douglasin kotisivu

Kirjan herättämiä mietteitä

Lähinnä Douglasin pointti, oli se sitten tietoinen tai ei, tuntuu olevan se, että institutionaalinen uskonto ja varsinainen usko voivat olla, ja usein valitettavasti ovatkin, kaksi eri asiaa. Oikeassa elämässä kristinusko on selvin esimerkki tästä erosta ja olen itse jo pitkään ollut sitä mieltä, että vaikka kristinusko sinällään ei ole paha asia, sen ympärille muodostunut kirkollisen uskonnon instituutio pitää sisällään monia piirteitä, joista en pidä. Varsinkin jos kristinuskon perustana käsitetään Jeesuksen filosofiat kuten ne on Raamatussa esitetty. Tämä on itse asiassa vanha juttu, jota olen miettinyt jo monasti ennenkin ja joka tuli taas kerran mieleen lukiessani Douglasin teosta, jossa kummasti kristinuskoa muistuttava kirkollinen instituutio on asetettu pahiksen asemaan.

Mielipiteeni ja mietteeni rasismista sen kaikissa muodoissa puolestaan ovat aina olleet hyvin selkeitä: en ymmärrä sitä ja mitä enemmän opin, sitä vähemmän ymmärrän sitä. Voin suurin piirtein käsittää rasismin psykologian, mutta sen oikea tajuaminen tai sisäistäminen ei vain minulta onnistu.