Ylellä viime maanantaina alkanut kolmiosainen BBC:n dokumentti ajan luonteesta vaikuttaa hyvin kiinnostavalta. Tässä ensimmäisessä osassa esiteltiin kaikkia niitä luonnonilmiöitä, jotka tapahtuvat niin hitaasta, ettemme ole niistä tietoisia. Mukaan mahtui tuttuja juttuja, kuten mannerliikkeet, ja uutta tietoa, kuten se, että Yellowstonen luonnonpuiston alla on valtava tulivuori, jonka purkaus tuhoaisi koko ihmissivilisaation ja jonka olisi pitänyt purkautua jo jotain 20 000 vuotta sitten. @_o

Dokumentti on varsin mukavasti tehty, vaikka asiaa on tungettu mukaan niin paljon, ettei kaikkea millään ehdi sisäistämään taikka aiheita esittämään täysin tyhjentävästi. Oikeastaan tunnissa ei ehditty kuin raapaisemaan pintaa, mutta kiinnostavaa löytyi niinkin. Mieleen jäävin kohtaus oli kuitenkin pari sekunnin pätkä, jossa Everestin huipulla kävelevä lumileopardi potkaisee vahingossa irtokiven liikkeelle, nappaa sen kätevästi tassulla kiinni ja painaa varovasti takaisin paikalleen. :)

Ylen lyhyt esittely

Ajatuksia

Toisaalta kasvihuoneilmiöt ym muut ihmisten aiheuttamat muutokset ovat huolestuttavia, mutta niitä kauhistellessa ei oikeastaan kannattaisi juuri kiinnittää huomiota siihen, miten niiden ennustetaan vaikuttavan, koska tosi seikka ainakin minun mielestäni vaikuttaisi olevan se, että pitkällä tähtäimellä ilmastoon vaikuttaa liian moni seikka, jotta kukaan pystyisi oikeasti ennustamaan mikä tilanne tulee olemaan edes parin sadan, saati sitten parin tuhannen, vuoden kuluttua. Ennemminkin meidän pitäisi välttää vaikuttamasta ilmastoon liikaa itse ihan siksi, että ei lisättäisi enää yhtä tekijää lisää koko yhtälöön... Pitkällä tähtäimellä ihminen ei tietenkään tule elämään ikuisesti, sehän on jo selvä siitä mitä dinosauruksille ja megafaunalle ja neandertalin ihmisille ja kaikille muille kävi. Ainoa pysyvä asia luonnossa on muutos ja meidän halumme pitää maailma juuri sellaisena kuin se on, on pelkkää harhaa, emmekä koskaan tule siinä onnistumaan. Silti, olisi tietenkin kiva, ettemme tuhoa maailmaa kokonaan vain siksi, ettemme voi pysäyttää muutosta... Kiinostavimmat muutokset tulevat kuitenkin juuri luonnosta, ei ihmisestä. Suurin osa ihmisen kesinnöistä on luonnossa ollut jonkin eliön käytössä tavalla tai toisella jo vuosituhansia.