Vaikka tämä kirja onkin auttamatta vanhentunut, oli se silti kivaa luettavaa. Aiheena on hyperteksti, jonka tutuin muoto kaikille lienee erilaiset WWW-sivustot, mutta jota käytetään nykyään myös paljon erilaisten  elektronisten käyttöoppaiden tms. kirjoittamisessa.

Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran 1990 ja uudelleen editoituna uusintapainoksena 1995 eli se käy enemmän hypertekstin historian teoksesta kuin varsinaisesta nykyisen käytön oppikirjasta. Pelkästään käytettävissä olevien työkalujen kehitys on ollut aikamoista, puhumattakaan esimerkiksi DVD-levyjen yleistymisestä. DVD:lle tallennettujen elokuvien ekstrat ovat nimittäin myös hypertekstiä. Silti perusteoriat, jotka Nielsen esittää, pitävät yhä paikkansa, samoin kuin hänen esittämänsä suositukset ja vaihtoehdot tiedon jäsentämiselle. Ja hypertekstin pohja on yhä SGML-tietokonekielessä ja sen alalajissa, HTML:ssä, joten siinäkään ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Niinpä kirja käy hyvin aloituspisteenä hypertekstiin tutustumiselle.

Kirjoittajan omat sivut

Ajatuksia

Nielsen puhuu paljon siitä, kuinka informaatiotulvassa on vaikea navigoida ja kuinka erilaiset hakuohjelmat auttavat jossain määrin, mutta eivät kokonaan. Koko ajan näitä kommentteja lukiessani mietin sitä, mitä mieltä hän mahtaa olla Googlesta ja muista nykyaikaisista hakukoneista, joiden toimintaperiaate on aivan erilainen kuin mitä hän on esittänyt? :)