Kun keväällä on tiedossa uusi leffa Teräsmiehestä (Superman Returns), onkin aika vilkaista uudelleen tätä supersankarileffojen klassikkoa. Leffa ei ole itseasiassa hassumpi, varsinkin kun ottaa huomioon sen iän. Iso osa sen ongelmista on peräisin itse Superman-myytissä olevista ongelmista. Toisin kuin Batman tai Spider-Man, Superman on aina ollut turhankin super ja täydellinen, jotta häneen voisi kunnolla samaistua.

Onhan leffassa myös muutama aukko juonessa. Esimerkiksi se, miten nopeasti Lex Luthor päättelee, että Kryptonista peräisin oleva meteoriitti olisi Supermanille tappava, vaikka ei oikeastaan tiedä mitään Supermanistä, on lähinnä naurettavaa. Silti, eniten minua häiritsi se, että televisiosta tuli pan/scan-versio elokuvasta eli tavalliseen tv-ruutuun liian leveä kuva oli muutettu ruutuunsopivaksi pakolla. Tiedän, että varsinkin aikaisemmin moni oli letterbox-versioita vastaan (jolloin leffa näytetään kokonaisuudessaan, vaikka se tarkoittaakin, että ruudun ylä- ja alalaidassa on mustat raidat...), mutta nykyään widescreen-televisioiden DVD-elokuvien aikana pan/scan alkaa onneksi olla jo menneisyyttä. Se jättää paljon tärkeää materiaalia nimittäin kuvan ulkopuolelle, vaikeuttaa tapahtumien ja kuvan hahmottamista ja näyttää ainakin minun mielestäni vain todella typerältä.

Itse leffasta vielä: pakko on myöntää, että nostalgia on kullannut muistojani ja leffa ei oikeastaan ollut niin hyvä kuin muksuna uskoin, mutta oli se silti ihan hauskaa katsottavaa. Toistamiseen sen tosin voisi katsoa vain oikeassa seurassa ja sopivilla drinking game- säännöillä... ;)

Tietoa leffasta

Uusi leffa


Ajatuksia

Superman on aina ollut minusta suunnattoman ärsyttävä, koska hän on niin tajuttoman täydellinen. Spider-Man ja Batman ovat kumpikin omalla tavallaan taviksia hyvin epätavallisissa tilanteissa, joten heihin voi samaistua, mutta miten kukaan voi samaistua jumalaan? Ja sellainenhan Superman on. Siinä mielessä hän ja muut todella ihmeelliset supersankarit ovat todella tyhmiä ideoita, enkä yhtään ihmettele, että sarjakuvayhtiöillä on ajoittain ollut suuria ongelmia pitää heidät suosittuina. Itse en haluaisi olla Superman mistään hinnasta, vaikka ajatus Spider-Manin tai vaikka Kitty Pryden (Varjokissa, X-Menistä, voi kulkea seinien läpi...) voimista kiehtookin kovasti.Vaikka oikeastaan eniten olen aina halunnut osata lentää tai hengittää veden alla...