bellwether on kiiinnostava kirja, joka kertoo miten tieteelliset keksinnöt oikeasti tapahtuvat. :)

Tämä on ensimmäinen Willisin kirja, jonka olen lukenut, ja olin siihen tyytyväinen. Mukavaa, aika kevyttä lukemista, mutta mukana oli myös mukavasti oikeaa tiedettä, jotta kirjaa lukiessa sai myös ajatella. Ja vaikka juoni sinällään ei ole monimutkainen, se ei tarkoita sitä, etteikö sen seuraaminen vaatisi jossain määrin myös keskittymistä. Erinomainen kirja silloin, kun mieli ei tee mitään raskasta, vaan kevyttä ja kiinnostavaa pikalukemista.

Tietoa Connie Willisistä

Ajatuksia

Kirjassa on mukana aika paljon asiaa kaaosteoriasta, joka on erittäin kiinnostava joskin myös hyvin haastava aihe. Kaaosteoria tutkii järjestelmiä, joissa on mukana niin monta muuttujaa, että päälle päin ne vaikuttavat täysin kaoottisilta. Esimerkiksi sääjärjestelmä on yksi (paljon tutkittu) kaoottinen järjestelmä. Pointti on nimenomaan se, että vaikka tällaiset järjestelmät vaikuttavatkin kaoottisilta, ne eivät sitä välttämättä ole. Ongelmana on se, että muuttujia on niin paljon, että kaikkien huomioiminen on inhimillisesti mahdotonta ja tietokoneillekin vaikeaa. Niinpä tällaisten järjestelmien ennustaminen on hyvin vaikeaa.

Minusta yksi kaaosteorian kiinnostavimpia puolia on se, että löytyy ihmisiä, jotka uskaltavat tutkia niitä. Kyseessä on niin monimutkaiset järjestelmät, että niiden tutkiminen vaikuttaa melkein siltä, kuin koettaisi siirtää järveä paikasta toiseen ämpärillä. Sellaisen tutkiminen vaatii sekä rohkeutta että pitkää pinnaa ja arvostan näitä tutkijoita suuresti. :)