Tulevaisuuden virtuaaliverkossa monet pelaavat RPG:tä nimeltä The World. Mutta joukolle pelaajia alkaa paljastua, että kaikki ei ole aivan kunnossa, kun Tsukasa-niminen pelaaja ei yllättäen pystykään enää loggaamaan pelistä ulos.

.hack/sign on niitä sarjoja, joissa hahmojen kehitys ja heidän suhteensa ovat juonen tärkeimpiä osia. Tämä tekee sarjasta herkullisen katsottavan vaikka osassa osista ei päällisin puolin tapahdu paljoa mitään. Myös animaatio sekä musiikki on hyvin tehtyjä, joten oikeastaan ainoa negatiivinen asia, jonka voin sarjasta sanoa, on se, että loppu jättää joitakin asioita selvittämättä.

Hyvä fanisivu sarjasta

Viralliset sivut

Ajatuksia

Virtuaalitodellisuus on kiinnostava aihe sinällään, vaikka tässä tarinassa jätetään teknologia varsin tehokkaasti sivuun ja keskitytään nimenomaan siihen, mitä pelaajat saavat pelimaailmassaan aikaiseksi. Silti, tavallaan elämme jo nyt eräänlaisessa virtuaalimaailmassa, sillä aivommehan ovat itse asiassa täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Kaikki tieto tulee toissijaisesti aistiemme kautta, eikä meillä ole mitään tapaa oikeasti erottaa todellisuutta esim. hallusinaatioista. Emme voi muuta kuin uskoa, että me ja se mitä koemme ja näemme ovat olemassa, koska aistimme niin meille kertovat. Mutta oikeasti emme voi tietää paljoa mitään. Edes asioiden vertaaminen toisten ihmisten kanssa ei toimi, koska emme voi viestiä heidänkään kanssa suoraan, vaan vain aistiemme kautta. Tietyt fyysiset lait näyttäisivät olevan olemassa, koska aistimme ne kaikki samoin: olemme yhtä mieltä siitä, että puiden lehdet ovat vihreät ja talvella on kylmä. Ruumiimme vaikuttaisivat reagoivan niihin samalla tavoin. Mutta tällainen yhteneväisyys on varsin pinnallista. Vaikka kaikki aistivat tietyt valonsäteet vihreinä, se ei tarkoita, että aistisimme ne samalla tavalla. Lehdet ovat vihreitä, mutta mistä sen tietää, että jos pystyisin näkemään ne jonkun toisen silmien kautta, ne eivät näyttäisi siltä, miltä punainen näyttää minun silmissäni? Jos joskus pystymme luomaan virtuaalitodellisuuden, joka oikeasti on erottamaton tavallisesta todellisuudesta, onko niillä enää mitään eroa?