Tämä dokumentti kertoo ensimmäisen maailmansodan aikana Britannian vapaaehtoisarmeijassa palvelleista alaikäisistä pojista. Sodan kestäessä Britannian valtio ja sotaministeriö tarvitsivat epätoivoisesti miehiä rintamalle, mutta olivat samalla vastahakoisia aloittamaan kutsunnat. Niinpä alaikäisten, jopa 14-vuotiaiden poikien värväytymistä katsottiin sormien läpi, vaikka virallisesti alin värväytymisikä oli 18 vuotta.

Dokumentti on kiinnostava ja hyvin tehty. Siinä on käytetty tutkijoiden ja historioitsijoiden tietojen lisäksi paljon vielä elossa olevien veteraanien haastatteluja sekä jo menehtyneiden jäämistöön kuuluneita kyseisen aikakauden kirjeenvaihtoa, mikä tekee muuten akateemisesta aiheesta hyvin todentuntuista ja läheistä. Dokumentissa ei myöskään sorruta luomaan hallituksen asenteesta yksioikoista vaan siinä tuodaan myös esiin se, että käytännöllä oli vastustajansa. Kaiken kaikkiaan dokumentti oli kiinnostava, joskaan ei erityisen positiivinen kokemus.

Ajatuksia

Sota on aina ollut jotain, mitä en ole erityisesti kyennyt ymmärtämään, mutta vielä vähemmän ymmärrän sellaisia ihmisiä, jotka tieten tahtoen lähtevät sotimaan. Useimmiten kysymys on siitä, että lähtijät eivät ymmärrä mitä tulevat kokemaan. Jos kukaan ei suostuisi sotimaan, sotiakaan ei olisi...