Ishinomori on yksi mangan isistä ja uranuurtajista, ja Skull Man on yksi hänen parhaimpia teoksiaan. Kirjan päähenkilö Tatsuo on menettänyt perheen, sielun ja kasvonsa ja hakee nyt kostoa. Valitettavasti kosto on harvoin yksinkertainen asia.

Ishinorin kiinnostavat ideat ja hahmot sekä Shimamoton notkeasti liukuva kynänjälki tekevät tästä mielestäni kiinnostavaa luettavaa, vaikka ideat ovatkin jossain määrin vanhoja ja niitä on käytetty turhankin paljon uudelleen myöhemmin tehdyissä mangoissa. Tämä on kuitenkin mangan historiaa ja jo senkin takia mukavaa luettavaa.

Skull Man Tokyopopilla

Ajatuksia

Monet tarinat kiertävät koston ympärillä, kuten myös iso osa varsinkin vanhempaa oikeustajua: silmä silmästä jne. Ongelmana kostossa on vain se, että se harvoin on yksinkertainen juttu. Ensinnäkin koston saaminen ei aina ole helppoa ja oikeutetunkin koston hakija saattaa riskeerata oman itsensä, jos kostoa hakee liian pitkään. Toisena ongelmana on kostonkierre, joka saattaa johtaa loppujen lopuksi varsin täydelliseen tuhoon. Niinpä tässä tapauksessa olen erään varsin tunnetun filosofin kanssa samaa mieltä: anteeksiantaminen on parempi vaihtoehto.