Vanhan kunnon David Attenborough'n tekemä viisiosainen sarja esittelee hyönteisten maailmaa. Tässä ensimmäisessä jaksossa kerrottiin hyönteisten kehityshistoriasta ja esiteltiin joitakin niistä tavoista, joilla alunperin vedessä kehittyneet lajit ovat sopeutuneet elämään maan päällä.

Attenborough on aikalailla luonto-ohjelmien ikoni, eikä syyttä. Hän on taitava esittelemään erilaisia eläinlajeja kiinnostavasti ja selkeästi, joskin hänellä on selkeästi oma tyylinsä, joka ei kaikkia miellytä. Silti kaikki kyllä vähänkin luontodokumentteja katsoneet kyllä tietävät hänet, niin valtavan määrän dokumenttejä hän on uransa aikana tehnyt.

Tämä ohjelmasarja on tuttua ja tunnettua Attenborough-laatua ja tyyliä ja mielestäni hyvin kiinnostava. Selkärangattomia löytyy paljon ja joukossa on monia erittäin outoja otuksia, joten jään uteliaana odottamaan minkälaisia mönkiäisiä ensi viikon jaksossa esitellään. :)

Sarjan suomenkieliset sivut

Sarjan sivut BBC:llä

Attenborough'n sivut BBC:llä

Ajatuksia

Jakson alussa Attenborough huomauttaa, että jos selkärankaiset häviäisivät maan päältä, selkärangattomat tuskin edes sitä huomaisivat, mutta ilman selkärangattomia me selkärankaiset olisimme aika pulassa. Ihmisillä on tapana pitää itseämme luomakunnan kruunuina, mutta itse asiassa emme edes kuulu kaikkein parhaiten menestyvää eliötyyppiin. :)

Mitä enemmän opin maailmasta, sitä vähemmän arvostan ihmistä. En tarkoita sitä, ettemmekö olisi varsin omituisia ja kunnioitettavia otuksia, kaikkea muuta. Pakostakin on kunnioitettava eliölajia, joka kykenee muokkaamaan omaa ympäristöään siinä määrin kuin ihminen. Mutta olen yhtä vankasti sitä mieltä, että meillä ei todellakaan ole mitään syytä pitää itseämme maailman kuninkaina tai evoluution huippuna. Pienoinen määrä nöyryyttä luontoäidin edessä olisi luultavasti meille hyväksi, varsinkin jos se saisi meidät pitämään hänestä parempaa huolta...