Tämä dokumentti kertoo Floresin ihmisestä eli Floresin saarelta löytyneestä vain metrin mittaisesta ihmislajista, joka näyttää eläneen vielä 15 000 vuotta sitten saarella eli yhtä aikaa nykyihmisen kanssa.

Dokumentti on hyvin kiinnostava, kuten myös Floresin ihminen itsessään. Monta kysymystä jää kuitenkin vastaavatta. Vaikka dokumentin alussa hehkutetaankin Floresin ihmisen merkitystä ihmisen evoluutiolle, se ei minusta ole erityisen merkityksekästä. Teorian mukaan Floresin ihminen kehittyi Homo Erectuksesta normaalin evoluution tavoin eli saarelle päätynyt populaatio kehittyi pienemmäksi säästääkseen energiaa. Floresin ihminen ei ole mitenkään osallisena omassa evoluutiossamme vaan todistaa jotain, minkä olen itse ainakin aina olettanut pitävän paikkansa eli että me olemme yhtä paljon evoluution lakien orjia kuin kaikki muutkin lajit.

Paljon kiinnostavampaa on mielestäni Florensin ihmisen merkitys älykkyyden tutkimiselle, sillä todistusaineiston perusteella vaikuttaisi siltä, että Florensin ihminen oli älykkyydeltään ainakin Homo Erectuksen tasolla, vaikka sen aivot olivat saman kokoiset kuin simpanssilla. Tarkoittaako tämä sitä, että aivojen koolla on paljon vähemmän merkitystä älykkyyden kannalta kuin niiden rakenteella?

Dokumentissa kerrottiin myös paikallisten asukkaiden tarina siitä, kuinka Florensin ihmisten kaltaisia olentoja olisi asunut saarella vielä niikin hiljattain kuin 350 vuotta sitten ja kuinka paikalliset ihmiset tappoivat heidät heidän aiheutettua ongelmia ja ryöstettyään lapsen. Olisi ollut erittäin kiva saada jotain tietoa siitä, onko tätä tarinaa koetettu mitenkään todentaa esim. tutkimusretkellä tarinassa kuvattuun paikkaan. Tämä jäi todella kalvamaan omaa mielikuvitustani ja uteliaisuuttani.

Eli ylipäätään dokumentti oli kiinnostava, mutta se jätti monta avointa kysymystä, joista osaan ainakin olisi voitu jo vastata. Tai sitten jättää asiat kertomatta... Lisäksi minua jäi hieman härnäämään dokumentissa käytettyjen tietokoneanimaatioiden taso, joka nykypuntarissa oli hyvin alhainen.

Tietoa Floresin ihmisestä Wikipediassa

Ajatuksia

Ajatus siitä, että vielä hiljattain jollain saarella on voinut elää toinen ihmislaji, on hyvin kiehtova. Entä jos joltain niistä lukemattomista vielä tutkimattomista saarista, joita löytyy maailman meristä, löytyy elävä esimerkki tällaisesta ihmislajista? Miten mahtaisimme reagoida ja pystyisimmekö pitämään itsemme kurissa niin, että emme tuhoaisi tätä kauan kadoksissa ollutta serkkuamme?