Tämä kirja oli hyvin kiinnostava, joskin sen lukijalta vaaditaan aika paljon taustatietoa niin kemiasta, kaaosteoriasta kuin evoluutioteoriastakin.

Kauffman yhdistää kaaosteoriasta tuttuja teorioita suurten järjestelmien sisältämistä lainalaisuuksista evoluutioteoriaan ja luo uuden teorian elämän synnystä, jonka perusajatus on, että tarpeeksi tiheässä ja monimutkaisessa reaktiossa elämää edeltävä järjestelmällinen kokonaisuus olisi hyvinkin todennäköinen. Oma tietämykseni ei riitä arvioimaan teorian paikkansa pitävyyttä, mutta se kuullostaa hyvin kiinnostavalta. Perinteinen evoluutioteoria selittää elämän kehitystä sen synnyn jälkeen, mutta ei ole koskaan tarjonnut tyhjentävää selitystä elämän synnylle alunperin. Kauffman tarjoaa sellaisen.

Kirja on kaikenlisäksi vielä varsin hyvin kirjoitettu, selkeä eikä turhan monimutkainen, vaikka käsiteltävät asiat eivät olekaan kaikkein helpoimmasta päästä.

Kauffmanin sivut

Ajatuksia

Yksi päällimmäisistä ajatuksistani kirjaa lukiessa oli se, kuinka Kauffmanilla välillä meni elämä ja ihminen sekaisin. :) Hän painottaa paljon sitä, että elämä on odotettavissa eikä mikään epätodennäköinen ihme. Se mikä häneltä unohtuu on se, että elämä yleensä voi olla odotettavissa, mutta ihminen sen sijaan ei ole mikään automaattinen lopputulos elämän synnystä. Toisin sanoen meille jää yhä paljon tilaa sekä nöyryydelle että ihmetykselle, vaikka elämän synnyn salaisuus olisikin selvitetty.