Vuonna 1990 McDonalds haastoi oikeuteen viisi lontoolaista aktivistia, jotka olivat jakaneet tiedotelehdykkää, jossa kerrottiin McDonaldsista. Kaksi heistä, Helen ja David, kieltäytyivät pyytämästä McDonaldsilta julkisesti anteeksi ja veivät asian oikeuteen, siitä huolimatta, että Yhdistyneissä kuningaskunnissa laki on sellainen, että tämäntapaisissa oikeusjutuissa todistusvelvollisuus on nimenomaan syytetyllä ja että syytetyt eivät voineet saada lakiapua. Oikeusjutusta tuli historian suurin PR-katastrofi, siitä huolimatta, että loppujen lopuksi aktivistiparin onnistui todistaa vain noin puolet väitteistään todeksi.

Tässä dokumentissa kerrotaan oikeusjutusta, mutta vielä enemmän siinä kerrotaan McDonaldsista sekä pikaruokakulttuurista ja pikaruokaketjuista ylipäätään. Dokumentissa kerrotaan myös rohkeudesta ja kestävyydestä, sillä aktivistipari on joutunut taistelemaan yksinäistä taisteluaan oikeussalissa viidentoista vuoden ajan ja vasta viime vuonna asia sai lopullisen päätöksensä, kun Euroopan oikeus totesi, että Yhdistyneiden kuningaskuntien lait, jotka sallivat oikeusjutun alunperin, olivat Euroopan ihmisoikeuslakien vastaisia.

McSpotlight

Dokumentin sivut

Ajatuksia

Ihailen näitä kahta ihmistä eritoten siksi, että he eivät luopuneet mielipiteistään ja uskomuksistaan, vaikka se olisi helpottanut heidän elämäänsä. Se on ihailun arvoista riippumatta siitä, olivatko he oikeassa vai väärässä. He eivät suostuneet antamaan periksi, vaikka vastassa oli multikansallinen yritys lakimiesarmeijoineen, ja sanoisin, että sellaisessa tilanteessa häviökin oli voitto.