Morgan Spurlock aloitti dokumenttien tekemisen elokuvalla Supersize Me, jossa nähtiin miten käy, jos nähtiin mitä tapahtuu, jos elää pelkällä mäkkäriruolla 30 päivää. Uudessa dokumenttisarjassaan Spurlock tutkii samalla formaatilla muitakin tilanteita, joskaan ei enää aina pistä itseään likoon. Sarjan ensimmäisessä osassa hän selvitti voiko USA:n lakien mukaisella minimipalkalla oikeasti tulla toimeen koettamalla elää sillä yhdessä kihlattunsa kanssa 30 päivän ajan.

USA:ssa minimipalkka on $5.15 tunnilta, mikä on selkeästi vähemmän kuin Suomessa, vaikka sen suhteuttaisikin Suomen korkeampiin veroihin. Lisäksi on muistettava, että Suomessa jokainen kansalainen saa (ainakin teoriassa...) terveydenhuollon kunnalta, toisin kuin amerikkalaiset. Tämän vaikutus näkyi, kun sekä Morgan että hänen morsmaikkunsa sairastuivat. Kipeytyneen ranteen ja virtsatietulehduksen hoitamisesta kehittyi yli tuhannen dollarin lasku, jonka maksamiseen valtio ei puuttunut mitenkään. @_o Kun pariskunnan yhteiset kuukausiansiot riittivät hädintuskin peruselintarpeisiin, tuollaisen laskun maksamiseen olisi heiltä mennyt kolme kuukautta, jos he olisivat oikeasti olleet minimipalkalla työtä tekeviä. Tämä siis nuorelta parilta ilman lapsia...

Viralliset sivut

Tietoa USA:n minimipalkasta

Ajatuksia

Jakson katsominen sai minut todella arvostamaan Suomen hyvinvointivaltio-järjestelmää ja sitä kuinka hyvin meillä asiat oikeasti ovat. Silloinkin, kun itse tein työtä asiakaspalvelussa melkein Suomen lakien mukaisella minimipalkalla, minun ei tarvinnut huolehtia siitä, mitä tapahtuisi, jos minulle sattuisi jotain. Työnantaja tarjosi työterveyspalvelut, koska he tajusivat, että terve työntekijä = onnellinen työntekijä = hyvä työntekijä. Ja vaikka työterveyshuoltoa ei olisikaan ollut, olisin silti voinut kääntyä lähimmän terveysaseman puoleen minkä ongelman kanssa tahansa pelkäämättä tonnin laskua! Kaikki ei tietenkään pelaa; hammashuolto on tunnettu murheenkryyni tällä saralla. Mutta toisaalta minut kutsuttiin niinä aikoina ensimmäiseen mammografiaani rintasyövän estämiseksi. Missään välissä ei tarvinnut pelätä, että olisin joutunut konkurssiin ja kadulle siksi, että katkaisisin jalkani tms. Ja jokainen päivä, jona tein töitä, kartutti tulevaa eläkettäni. Kun asiaa oikeasti ajattelee, niin Suomessa syntyminen on oikeasti lottovoitto, vaikkei sitä aina ehkä uskoisikaan.