Tämä leffa on tullut telkastakin vaikka kuinka monta kertaa, mutta jotenkin olen onnistunut aina missaamaan sen. Nyt viimein tuli katsottua.

Elokuva itsessään on ok. Varsinkin apinoita näyttelevät sekä heidän maskinsa ovat todella hyviä ja tarina toimii suurimman osan aikaa. Oli kiva nähdä, että kyseessä on todellakin uusi versio vanhasta tarinasta eikä pelkkä remake. Alkuperäinen kirjakin, johon molemmat leffat, sekä vanha että uusi, perustuvat, kiinnostaa jälleen. Myös ihmisiä näytelleet tekivät hyvää jälkeä.

Leffa ei kuitenkaan ole parasta Burtonia. Mielestäni näkyy paljon se, että Burtonilla ei tainnut olla täysin vapaat kädet elokuvaa tehtäessä ja tarina, vaikkakin mainio, ei pidä sisällään normaalia Burton-henkeä. Verrattuna Batmaniin tai Edward Scissorhandsiin, Planet of the Apes on ihan tavallinen leffa, jota Burtonilta ei koskaan odottaisi. Totta puhuen olisin odottanut häneltä enemmän ja oudompaa.

Eniten minua harmittaa kuitenkin se, että elokuva jää täysin kesken ja jatko-osasta ei ole tietoa. Iso osa elokuvasta jää selittämättä ja katsoja ei voi muuta kuin arvailla ja olettaa, että juttu meni suurin piirtein kuten alkuperäisessäkin versiossa. Oikeastaan ihmetyttää, että studio antoi elokuvan lähteä maailmalle näin keskeneräisellä tarinalla varmistamatta, että jatko-osa olisi jo tekeillä. Käsittääkseni elokuva ei kuitenkaan flopannut, joten jatko-osa olisi ollut varma nakki. No, oli miten oli, keskeneräisyys häiritsee ja pahasti.

Eli kaiken kaikkiaan kiinnostava elokuva, mutta pidän alkuperäistä sittenkin parempana. Tässä versiossa on enemmän ajatusta siinä mielessä, että mukana on paljon kommentointia siitä, miten ihmiset kohtelevat toisiaan ja muita planeetallamme eläviä olentoja, mutta alkuperäisen juoni oli paljon kiinnostavampi ja vetävämpi ja se toimii silloinkin, kun tiedän jo mitä tulee tapahtumaan. Tässä versiossa parasta ovat apinahahmot, joiden esittäjät vetävät todellakin parhaintaan.

Tietoa tästä ja muista Planet of the Apes jutuista

Ajatuksia

Se, että apinoiden planeetta onkin Maa, on nykytieteen kannalta itseasiassa loogisempaa kuin että kyseessä olisi vieras planeetta, sillä ei vaikuta ollenkaan todennäköiseltä, että maailmankaikkeudesta löytyy muita Maan kaltaisia planeettoja. Eläviä planeettoja kyllä, mutta samanlaisia kuin Maa? Not likely. Itseasiassa avaruuslentäjä tietäisi kaiken tuon, joten hänelle ei pitäisi tulla ollenkaan yllätyksenä se, että hän on Maassa... Mutta alkuperäinen tarina on varsin vanha. :)