Gamble lähtee teoksessaan miettimään ihmisen kehittymistä kysymyksen "Miksi ihmisiä on kaikkialla?" kautta. Eli mikä on se ominaisuus, joka on mahdollistanut periaatteessa hyvinkin epäsuotuisien ympäristöjen valloittamisen jo silloin, kun teknologian taso oli hyvin alhainen? Fossiiliaineistoa tutkimalla käy ilmi, että eri ihmisen esiasteet eivät ole levittäytyneet tällä tavalla eli kyseinen ominaisuus on ominaista nimenomaan modernille ihmiselle ja siten yksi niistä ominaisuuksista, jotka erottavat meidät edeltäjistämme. Gamble esittää, että kyseinen ominaisuus on kyky luoda ja ylläpitää hyvinkin monimutkaisia sosiaalisia yhteisöjä, silloinkin kun yhteisöjen osat saattavat olla erossa pitkiäkin aikoja.

Gamblen kirja on hyvin kirjoitettu ja esittää hyvinkin kiinnostavia ajatuksia. Se lähestyy hyvin vanhaa ongelmaa (mikä tekee ihmisistä ihmisiä?) uudelta kantilta ja käyttäen nykyistä tietämystämme esihistoriasta ja ihmisen kehityksestä pohjanaan. Päältäpäin kyseessä on argeologinen kirja, jossa vanha tieto tulkitaan uudella tavalla. Mutta kirjassa näkyy myös paljon tavallista selkeämmin mistä argeologiassa on perimmäisillään kysymys. Argeologian pohjimmainen kysymys on: "Keitä me olemme?" Eli mikä tekee ihmisistä ihmisiä? Gamblen vastaus tähän kysymykseen on sosiaalisuus aivan uudella tasolla, johon vain ihmiset kykenevät.

Kirjoittajan sivut

Ajatuksia

Pidän ihmiseen keskittyvästä argeologiasta juuri siksi, että se, kuten sosiologia, psykologia, filosofia ja paleontologiakin, tutkii ihmisyyttä sen kaikissa muodoissa. Vaikka monet alan tekstit voivatkin olla päältäpäin hyvin kuivan oloisia, pohjimmillaan ne etsivät totuutta (jos sellainen nyt on edes olemassakaan...) siitä keitä me olemme, mistä me tulemme ja minne olemme menossa.