45min spesiaali Lämpenevä maapallomme kertoo ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen jo näkyvistä ja tulevista seurauksista, sekä mitä niille on tehtävissä. Toisin kuin useimmat muut näkemäni aiheeseen liittyvät dokumentit, tässä ei juurikaan puututtu ilmastonmuutoksen syihin tai syypäihin vaan sen sijaan keskityttiin siihen, mitä ilmastonmuutoksia on jo tapahtunut ja siihen miten niihin olisi paras reagoida. Ilmastonmuutos on tosiseikka, jolle emme voi enää paljoakaan, vaikka kasvihuonekaasupäästöjen hillitseminen auttaisi tietenkin minimoimaan jo tapahtunutta vahinkoa. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin se, että opettelemme tulemaan toimeen jo tapahtuneiden muutosten kanssa.

Ensin pidin dokumenttia varsin tylsänä, sillä olin odottanut jälleen yhtä luentoa asiasta. Kun käsitin mistä dokumentissa oikeasti oli kyse, koin sen sekä pelottavaksi (kuten muutos helposti on...) että toivoa antavaksi. Dokumentista käy ilmi, että kunhan toimimme oikein, pystymme kyllä tulemaan toimeen aiheuttamamme muutoksen kanssa. Siinä mielessä dokumentti oli varsin hyvin tehty, sillä se toi esiin nimenomaan sen, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä.

Ilmatieteen laitos

Lämpeneminen vai jääkausi? - Tiedelehti

Ajatuksia

Meidän on oltava tietoisia muutoksista ja jokaisen on otettava vastuu siitä, että toimimme viisaasti ja valmistaudumme tulevaan. Tiedemiehet pystyvät antamaan yhä tarkempaa tietoa siitä miten sää tulee muuttumaan, mutta ellemme me tavalliset ihmiset ota vastuuta asiasta sekä kulutuksessa että painostamalla päättäjiä reagoimaan tilanteeseen, ne tiedot ovat hyödyttömiä.

Mikä kaikki on ihan kivaa jne, mutta toisaalta on muistettava, että jos ilmaston kierto jatkuu, kuten se on tehnyt aikaisemmin, parin tuhannen vuoden kuluttua pitäisi alkaa jääkausi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään 'pääset pois vankilasta'- kortti. Teoriassa on aivan mahdollista, että jos emme ala ottamaan suurempaa vastuuta siitä, mitä seurauksia toiminnallamme on, pystymme pistämään ilmaston niin sekaisin, että jääkausikin jää tulematta. Lähinnä se on muistutus siitä, että maapallon ilmasto on aivan liian monimutkainen järjestelmä, että pystyisimme vielä täysin ymmärtämään miten se toimii pitkällä aikavälillä ja mitä vaikutuksia meillä voi siihen olla. Siksi onkin tärkeää, että koettaisimme pitää vaikutuksemme mahdollisimman pienenä (ettemme päädy Waterworldiin...).

Ja ihan siltä varalta, että alkaisimme ylpistyä, muistakaamme, että emme ole ensimmäisiä elollisia, jotka ovat vaikuttaneet ilmastoon maailmanlaajuisesti. Sen kunnian saavat ensimmäiset viherbakteerit, joiden yhteyttämisen yhteydessä tuottama happi loi sen ilmakehän, jota me nyt hengitämme. ;) Muutos on aina ollut osa elämää, jopa ennen kuin elämää edes oli, ja muutos sinällään ei välttämättä ole pahaksi. Vaikka emme olisikaan päästäneet ilmakehään kasvihuonekaasuja, ilmasto olisi joka tapauksessa muuttunut, viimeistään sitten kahden tuhannen vuoden kuluttua, kun seuraava jääkausi alkaa. Ongelmana on se, että aiheuttamamme muutokset tulevat niin nopeassa tahdissa, että niihin on huomattavasti vaikeampi sopeutua.