Over the Hedge eli Yli aidan suomeksi perustuu Michael Fryn ja T. Lewisin sarjakuvaan, jota Suomessa ei ole kovin paljoa nähty. Helsingin kaupungin kirjastossa liikkuu yksi kokoelmakirja nimellä Aidan takaa ja jossain lehdessä joskus olen strippiä nähnyt, mutta se siitä. Itse olen seurannut sarjakuvaa jo pitkään netissä alkuperäiskielisenä.

Elokuva aloittaa tarinan ymmärrettävästi alusta, jotta elokuvaan pääsevät mukaan nekin, jotka eivät sarjaan ole tutustuneet. RJ on yksinelävä pesukarhu, joka tulee toimeen roskaruoalla. Ahneuksissaan se tuhoaa Vincent-karhun kevätvarastot ja saa viikon aikaa korvata ne. Yksin homma ei onnistu, mutta RJ huijaa avukseen joukon ihmisiin tottumattomia metsän asukkeja...

Juoni sinällään on niin tuttu kuin olla voi: huijari oppii perhearvoja tutustuessaan huijattaviinsa ja niin edelleen. Hauskaa elokuvassa on kaikki juonen ulkopuolella tapahtuva. Aivan samanlainen kuin sarjakuva elokuva ei ole hahmojen luonteiden suhteen. Kilpikonna Verne on alunperin huomattavasti neuroottisempi ja vaikka hän yrittää ohjata ympärillään olevia, hän ei ole oikeasti niin isällinen kuin elokuvassa. RJ puolestaan on oikeasti paljon laiskempi ja ei läheskään yhtä juonikas kuin elokuvassa. Ja Hammy-oravan omituisuudesta on otettu pois ainakin puolet. :)

Silti, elokuva on ihan hauska ja katsomisen arvoinen viihdyke, vaikka en sitä välttämättä halua toistamiseen nähdä.

Leffan sivut

Sarjakuvan sivut