Tämä on siis alkuperäinen sarjakuva, johon McTeiguen saman niminen elokuva perustuu. Moore itse sanoi itsensä irti elokuvasta, koska ei ollut päässyt osalliseksi sen luomisprosessiin. Alkuperäinen sarjakuva puolestaan on historiallinen teos. 1980-luvun lopulla kirjoitettu tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, joka on jo itse asiassa meidän menneisyyttämme. :) Kyse onkin kuitenkin ennemmän vaihtoehtoisesta maailmankaikkeudesta kuin varsinaisesta ennustuksesta, joten tämä ei haittaa. Tarinan ymmärtämisen kannalta on kuitenkin parempi, jos lukija tietää jotakin tuon ajan oloista ja tuntemuksista, sillä maailma on muuttunut paljon parissa kymmenessä vuodessa.

Mooren tarina on kuvaus totalitariäärisen yhteiskunnan tuhosta, jonka saa aikaan yksi ainoa mies, joka tunnetaan vain nimellä V. Tämä salaperäinen hahmo tuntuu omaavan jopa supervoimia, mutta on loppujen lopuksi vain mies. Kuten useimmat dystopiat, myös tässä tarinan varsinainen viesti on toiveikas: vaikka joskus yhteiskuntana petämme itsemme ja sallimme muiden muokata maailmamme muotoon, jota emme halua, kykenemme myös korjaamaan virheemme.

Siinä missä Moore kirjoitti tarinaa, jollaista kukaan ei olisi koskaan uskonut sarjakuvien kykenevän esittämään, Lloyd puolestaan loi sitä varten aivan uudenlaisen kuvakielen. Huolimatta siitä, että sen ajan tekniikka salli huomattavasti vähemmän kokeilua kuin nykyisissä sarjakuvissa, Lloyd loi V for Vendettaa varten aivan uuden kuvakielen, joka oli tyystin erilainen kuin siihen mennessä käytetyt. Supersankarisarjakuvista tutut kirkkaat värit väistyivät tummien murrettujen sävyjen ja realististen ihmiskuvien tieltä. V for Vendetta on mielestäni yksi parhaimpia koskaan tehtyjä sarjakuvia, jonka jokaisen sarjakuvista kiinnostuneen pitäisi lukea ainakin kerran.

V for Vendetta Wikipediassa

Artikkeli, jossa verrataan elokuvaa ja sarjakuvaa

Alan Moore Wikipediassa

David Lloyd Wikipediassa