Les Bijoux on ranskaa ja tarkoittaa jalokiviä (nimenomaan monikossa...). Nimellä ei oikeastaan ole muuta tekemistä itse sarjakuvan kanssa kuin se, että päähahmot on kautta linjan nimetty jalokivien mukaan. Kyseessä on fantasiatarina kaivoskaupunkien yhteiskunnasta, jossa pieni joukko habiliksiksi nimettyjä ylhäisiä hallitsee spareina tunnettuja tavallisia ihmisiä rautaisella otteella. Ennustuksen mukaan tulee sparit pelastaa kuitenkin valittu ja - yllätys yllätys - tarinassa kerrotaan juuri tästä valitusta. Hänen nimensä on Lapis ja hän tulee taistelemaan kaivoskaupunkeja yksi kerrallaan valtaansa ottavaa lordi Diamondia vastaan. Tosin jonkin verran asiaa mutkistaa se, että Lapis muuttuu ajoittain naiseksi, Lazuliksi, johon Diamond tulisesti rakastuu...

Kyseessä on siis kaiken kaikkiaan aivan uskomaton kasaus kliseitä. Kaikkein uskomattominta on se, että koko homma kuitenkin toimii ja erittäin hyvin. Lapis, Lazuli ja Diamond ovat kaikki uskottavia hahmoja, jotka reagoivat tilanteisiinsa kuten ihmiset yleensä. Sukupuolen vaihdokset aiheuttavat tietenkin jossain määrin outoja tilanteita, mutta sillä ei lypsetä huumoria tai draamaa, vaan Lapiksen vaihtumisella Lazuliksi on selkeä juonellinen merkitys ja Lapis/Lazuli suhtautuu muutoksiin itse rauhallisesti, kuten voi olettaakin ihmiseltä, joka on elänyt koko elämänsä tämänlaisen ominaisuuden kanssa. Tarina toimii, vaikka sitä ei ensiksi meinaisi uskoakaan.

Viimeinen silaus onkin sitten erinomainen taide, jonka kruunaa hyvä toteutus. Kirjat on painettu alkuperäisen kokoisina eli isompina kuin perinteiset mangajulkaisut, ja sekä käännös että painosjälki on erinnomaista. Ainoa moitittava piirre on se, että kirjat on painettu länsimaisesti eli vasemmalta oikealle luettaviksi.  Kaikki kuvat ovat siis  peilikuvia alkuperäisistä. Parkin kauniit kuvat eivät siitä onneksi ole pahemmin kärsineet ja ihmisten vasenkätisyyttä ei juurikaan tule tarinan tiimellyksessä huomanneeksi.

Kaiken kaikkiaan siis kyseessä on parhainta toistaiseksi Suomessa julkaistua mangaa, jota kannattaa tukea jo pelkästään siinä toivossa, että saman laatuista luettavaa saataisiin lisää.

Toinen arvostelu

Les Bijoux Punaisen jättiläisen sivuilla