Dokumentti Hawkingin paradoksi (The Hawking Paradox) kertoo aikamme tunnetuimmasta fyysikosta, Stephen Hawkingista. Hänen työnsä on keskittynyt paljolti mustien aukkojen ympärille. Hänen teoriaansa siitä, että informaatiota katoaa mustiin aukkoihin, on koetettu kaataa jo kolmen kymmenen vuoden ajan. Loppujen lopuksi kävi kuitenkin niin, että Hawking itse kaatoi oman teoriansa ja esitti sen tilalle uuden, jonka todenperäisyyttä ei olla vielä saatu pitävästi todistettua tai kiistettyä.

Dokumentti keskittyy nimenomaan Hawkingin informaatio-paradoksin ympärille, mutta sekaan mahtuu myös paljon henkilöhistoriaa. Monella tavalla Hawking on mahtava menestystarina siksi, että hänen on onnistunut kohota yhdeksi maailman johtavista fyysikoista siitä huolimatta, että hän karsii vakavasta hermostosairaudesta, ALS:stä, jonka takia hänen on nykyään mahdoton liikkua tai edes kunnolla kommunikoida muiden kanssa. Parantumattoman taudin edetessä on olemassa todellinen riski, että Hawkingin työ jää kesken.

Pidin dokumentista, sillä siinä esiteltiin Hawkingin ajatuksien pääpiirteet niin, että vähemmänkin fysiikkaan tutustunut pysyi suurin piirtein perässä. Lisäksi Hawking itse esiteltiin ihmisenä ennnemmin kuin nerona, jota hänen omat kollegansa niin ylistivät kuin kritisoivatkin. Monasti kun ollaan pelätty Hawkingin kritisoimista hänen tautinsa takia.

Stephen Hawkingin kotisivut

New Scientist -lehden uutisointi Hawkingin uudesta teoriasta

ALS