Äkkäsin edellistä kirjoittaessani, että olen tyystin unohtanut arvostella tämän, vaikka kirja on ollut hyllyssäni jo viikkoja! :(

Olen kirjoitellut Battle Angel Alitasta jo aikaisemminkin uuden sarjan,  Battle Angel Alita: Last Order, yhteydessä. Sarjan alkuperäinen nimi Japanissa oli  Gunnm ja sen päähenkilön nimi taas Gally, ei Alita. Nämä käännösmuutokset kertovatkin jo, että englanninkielisessä käännöksessä otettiin aikalailla vapauksia. Niinpä olen todella iloinen tästä suomenkielisestä käännöksestä, joka näyttää olevan alkuperäiselle huomattavasti uskollisempi. Nimet on säilytetty, samoin kuin länsimaalaisittain nurinkurinen oikealta vasemmalle tapahtuva lukuasu, ja myös alkuperäiset ääniefektit on jätetty paikoilleen. Niiden viereen on lisätty vain suomenkieleen sopivia translitterointeja, jotta lukija pysyy mukana kuvioissa.

Gunnm sijoittuu tulevaisuuteen, jossa Rautakaupungin asukkaat elävät rankkaa elämää roskan ja saastan keskellä samalla kuin heidän yläpuolellaan leijuvassa Salemin kaupungissa eletään kuin paratiisissa. Kyborgitohtori Ido löytää roskan keskeltä kuin ihmeen kaupalla hengissä säilyneen kyborgitytön, joka on menettänyt muistinsa. Ido nimeää tämän Gallyksi ja kohtelee häntä kuin tytärtään, mutta pian käy ilmi, että Gallyn menneisyys ei ehkä olekaan niin rauhanomainen kuin voisi toivoa, ja että vaikka Gally vaikuttaakin varsin viattomalta, hänen rinnassaan takoo soturin sydän.

Sarja kokonaisuutena kertoo Gallyn aikuistumisesta ja kehittymisestä. Menneisyyden muistot ovat vain pieni osa niistä asioista, jotka hän oppii ja jotka muokkaavat sitä ihmistä, joksi hän muuttuu. Kishiron Gunnm on aivan varmasti yksi maailman mahtavimmin kerrotuista kehityskertomuksista, jota vastaavaa saa etsiä pitkään ja hartaasti. Vaikka viimeisen kirjan Gally onkin aivan eri nainen kuin se viattomalta vaikuttava pikkutyttö, johon tässä ensimmäisessä kirjassa tutustumme, hän on kuitenkin selkeästi sama ihminen alusta loppuun.

Kaiken kaikkiaan Punainen jättiläinen on tehnyt mahtavaa työtä tämän sarjakuvan julkiasussa ja käännöksessä, puhumattakaan siitä, että he ovat ylipäätään tuoneet tämän klassikon Suomen markkinoille. Itse aion aivan varmasti ostaa yhdeksän osaisen sarjan jokaisen kirjan, vaikka alkuperäiset englanninkielisetkin versiot ovat olleet hyllyssä jo pitkään.

Fanisivut

Toinen arvostelu

Punaisen jättiläisen sivut

Ajatuksia

Yksi Gunnm-sarjan kantavia tekijöitä on se, että vaikka meillä on tiettyjä kykyjä ja potentiaalia syntyessämme, todellinen muokkaava tekijä ovat kuitenkin ne tapahtumat ja ihmiset, jotka ovat osa elämäämme. Sarjan myöhemmissä kirjoissa tutustumme myös Gallyn entiseen minään, joka vaikuttaa aivan eri ihmiseltä kuin tuntemamme Gally, koska hänen kokemuksensa ovat olleet aivan erilaisia. Kishiro on selkeästi sitä mieltä, että ympäristö on vaikuttavin tekijä persoonallisuuksiemme muokkaamisessa.

Tämä on oikeastaan erittäin kiinnostava kysymys, josta tiedemiehet eri tieteenaloilla ovat kiistelleet jo pitkään. Kärjistäen kysymys voidaan jakaa kahteen koulukuntaan, niihin jotka uskovat ympäristön olevan vaikuttava tekijä, ja niihin, jotka puolestaan ovat sitä mieltä, että syntytekijät ovat tärkeämpiä. Itse olen taipuvainen uskomaan kumpikin parempi- ratkaisuun eli siihen, että meillä on syntyessämme potentiaalia moneen, mutta ympärsistö vaikuttaa suuresti siihen missä määrin ja mitä näistä potentiaaleista kehittyy. Samanaikaisesti en uskalla väittää, etteikö synnynnäisillä ominaisuuksillamme ole myös vaikutusta asiaan. Samalla ihmisellä voi olla sekä taiteellista että musikaalista lahjakkuutta, mutta ympäristö voi vaikuttaa siihen kumpi, jos kumpikaan, näistä pääsee kehittymään. Toisaalta paraskaan kehittymisympäristö ei auta, jos synnynnäistä taipumusta taiteeseen tai musiikkiin ei yksinkertaisesti ole.