JIMTV:n dokumentti sarja Myyttinen maailma osoittautui pikkaisen yllätykseksi. Oletin nimestä ja aiheista (vampyyrit, manaajat...), että jaksot kävisivät läpi näitä ilmiöitä ja niihin liittyviä myyttejä perinteisesti. No, onhan jaksoissa tätäkin, mutta pääpaino onkin näiden myyttien nykymuodoissa. Vampyyri-jaksossa kerrottiin siis (amerikkalaisesta) vampyyrikulttuurista aina tavallisesta Anne Rice -fanista verenjuojiin ja vampyyrisarjamurhaajiin. Kiehtovaa, mutta myös pelottavaa. Manaajat jaksossa taas kerrottiin ihan tavallisista nykyaikana elävistä ihmisistä, jotka oikeasti uskoivat olevansa demonien vallassa, ja ihmisistä, jotka saivat elantonsa vapauttamalla näitä ihmisiä.

Vaikkakin populistinen ja jossain määrin itseään toistava (kuten USA:ssa tehdyt dokumentit usein ovat...), dokumentit on varsin hyvin tehty ja aiheisiin on tutustuttu hyvin. Niitä myös käsitellään asiallisesti eli katsoja saa itse vetää johtopäätöksensä siitä, mitä muut uskovat ja miten he käyttäytyvät.

Ajatuksia

Dokumenteissa ei juuri puututtu ilmiöiden taustoihin, mutta jäin niitä itse miettimään. Vampyyrit sinällään ovat kiehtova aihe ja suurin osa vampyyrikulttuurista on harmitonta roolileikkiä. Enimmäkseen kyse on yksilöllisyyden tavoittelusta ja eskapismista. Tietenkin (kuten yksi haastatelluistakin totesi) jokaiseen yhteisöön mahtuu myös muutama sekopää, joka vie asian liiallisuuksiin.

Maanajat-juttu jäi häiritsemään minua enemmän, koska saamani vaikutelma oli, että ihmiset syyttävät paholaista ja demoneita asioista, jotka oikeasti riippuvat heistä itsestään. Eli he pakoilevat vastuuta. Minua on aina häirinnyt juuri tämä monasti esiintyvä kaksinaisuus: ihmiset vauhtoavat oikeuksistaan ja vapauksistaan, mutta kieltäytyvät ottamasta vastuuta teoistaan. Vapaudessa ei ole kyse pelkästään oikeudesta tehdä valintoja, vaan jokaisen vapaan ihmisen pitää myös ottaa vastuu teoistaan. Minua todella ottaa päähän se, kun samat ihmiset, jotka pitävät kynsin hampain kiinni oikeuksistaan, tekevät kaikkensa välttääkseen tekojensa seuraukset. :(