80-luvun alulla tehty 49-jaksoinen animesarja Aura Battler Dunbine sijoittuu salaperäiseen maailmaan, joka sijaitsee rinnaikkain oman maailmamme kanssa. Show Zama, nuori moottoripyöräilijä, kidnapataan tähän Byston Well -nimiseen maaimaan ja siellä hän sekaantuu veriseen sotaan, joka pian leviää maailmansodaksi.

Aura Battler Dunbinen animaatio on aikaperus 80-luvun kamaa. Tarina sen sijaan on sikäli erittäin kiinnostava, että siinä ei peitellä sodan raakuuksia. Niin hyvät kuin pahatkin kokevat tappioita ja ihmisiä kuolee ihan oikeasti. Vaikka pääpaino onkin sarjan keskushahmojen kokemuksissa, sivussa annetaan myös maistiaisia siitä kärsimyksestä, jonka sota aiheuttaa siviiliväestölle. Vaikka raakuuksilla ei mässäillä, niitä ei myöskään peitellä.

Tämä hyvä puoli on samalla myös huono puoli, sillä kaiken sodan käynnin ja taktikoinnin keskellä sarjassa ei ehditä keskittyä paljonkaan hahmokehitykseen, vaikka käytettävissä onkin peräti 49 jaksoa. Hahmokehitystä tapahtuu kyllä, hahmot ovat kiinnostavia ja moniulotteisia, mutta kaiken kaikkiaan sodasta ja taisteluista vähemmän kiinnostunut katsoja (kuten allekirjoittanut...) turtuu loppua kohti jatkuvaan kamppailuun. Aivan alun paria jaksoa lukuunottamatta ainakin puolet jokaisesta jaksosta menee kappaillessa ja sellainen on pitemmän päälle melko tylsää.

Silti ei käy kieltäminen etteikö sarja olisi varsin hyvin kirjoitettu ja toteutettu, vaikka tarinan painopisteet eivät välttämättä ole kaikkien makuun.

Wikipediassa

ANN:llä