Shawshank Redemption tai suomalaisittain Rita Hayworth - avain pakoon on sellainen elokuva, jonka jokaisen sekunnin olen varmasti nähnyt ainakin kaksi kertaa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun istuin alas ja katsoin sen alusta loppuun. :) Tim Robinsin ja Morgan Freemanin tähdittämä Stephen Kingin tarinaan perustuva elokuva kertoo viattomasta pankkiirista, joka tuomitaan elinkautiseen vankeuteen vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta. Elokuva kertoo hänen elämästään vankilassa sekä siitä, miten hän viimein pakenee.

Shawshank Redemption on aiheestaan huolimatta rauhallinen elokuva. Siinä ei ole sen ihmeellisempiä tappelukohtauksia tai pitkällistä ajojahtia tai mitään sellaista. Elämä vankilassa ei ole tietenkään ilman raakuuksia, mutta ne käsitellään asiallisesti ja ilman sen ihmeellisempää tarvetta mässäillä niillä. Ne ovat osa vankien elämää ihan kuten töihin meno aamulla on osa tavallisten ihmisten elämää, ei sen kummempaa. Elokuvan kantava tekijä ovat roolisuoritukset. Tim Robins viattomana pankkiirina on mies paikallaan ja Morgan Freeman tekee mainion suorituksen kertojaäänenä. Myös muut elokuvan näyttelijät ovat hyviä ja tuovat oman osansa pitkäaikaisvankien yhteisöön.

Eniten pidän elokuvassa siitä, että sen perimmäinen ajatus, joka ilmaistaan varsin hyvin taglinessa "Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.", pätee kaikkien elämään, silloin kun asiat eivät suju ihan niin kuin niiden toivoisi. Tarina kertoo siitä, kuinka paljon voimme vaikuttaa elämäämme jopa silloin, kun ulkoiset tekijät eivät näytä jättävän juurikaan valinnan varaa, ja kuinka paljon merkitystä asenteella on asioiden aikaan saamisessa. Sisulla mennään läpi harmaan kivenkin, kunhan kärsivällisyyttä riittää.

IMDb:ssä

Suomenkielisessä wikipediassa

Englanninkielisessä wikipediassa

Fanisivut

Sivuajatus

Minua on aina huvittanut se, miten moni Stephen Kingin lyhyemmistä tarinoista on päätynyt tv-ruudulle ja valkokankaalle. Hänen kirjoitustyylinsä tuntuu sopivan erityisen hyvin uudelleen sovittamiselle ja monet sovituksista ovat todella hyviä: tämä, Dead Zone ja It ovat omia suosikkejani.