Alan Mooren kirjoittamaan ja Dave Gibbonsin kuvittamaan sarjakuvaan perustuva elokuva on alkuperäiselle teokselle uskollisimpia sarjakuvan filmatisointeja sitten Sin Cityn. Lisäksi kyseessä on yksi parhaimpia elokuvia pitkiin aikoihin. Vaihtoehtoiseen todellisuuteen sijoittuva tarina kuvaa naamioitujen rikollisia jahtaavien sankareiden elämää kylmän sodan aikana maailmassa, jossa supervoimin varustettu tohtori Manhattan on sekä varmistanut USA:n voiton Vietnamissa että saanut ydinasevarustelun nousemaan aivan uskomattomiin määriin. Maailma keinuu ydinsodan partaalla, kun joku alkaa ilmeisesti murhata entisiä naamiosankareita. Heidän ystäviensä tutkiessa tapahtumia alkaa paljastua muutakin...

Elokuva seuraa sarjakuvaa uskomattoman uskollisesti ja iso osa vuorosanoistakin on peräisin suoraan kirjasta. Tarinaa on modernisoitu mahdollisimman vähän ja suuremmatkin muutokset ovat ymmärrettäviä. Näyttelijänimet eivät ole kovinkaan tunnettuja, mutta sitäkin osuvampia muuten. Näyttelijät oikeasti näyttävät samalta kuin sarjakuvan hahmot, ja heidän suorituksensa ovat täysin nappiin. Kun sekaan heitetään vielä todella osuva sound track, joka koostuu 80-luvun hiteistä, lopputulos on todellakin mahtava.

Sarjakuvan monta kertaa lukeneena en osaa sanoa miltä elokuva mahtaisi vaikuttaa sellaiselle, joka ei ole sarjakuvaa lukenut, mutta ainakin sarjakuvan ystävät voivat varmasti arvostaa kaikkea sitä työtä mikä elokuvaan on mennyt. Tietenkin mukaan mahtuu joitain puutteita. Dr. Manhattanin tietokoneella luotu olemus ei aina ole täysin vakuuttava ja henk. koht. en näe mitään syytä sille, että juonellisesti kylläkin tärkeät seksikohtaukset on tuotu niin vahvasti esiin. Tapahtumilla on merkitystä kyllä, mutta sen esiin tuomiseen ei tarvita pehmopornoa... Isoin muutos elokuvassa on tarinan loppu, joka mielestäni toimii hyvin. Mielestäni lopun logiikka on aina ollut sarjakuvan heikoimpia kohtia ja tämä on korjattu erinomaisesti elokuvassa. Alkuperäinen loppu ei olisi ollut uskottava, kun taas loppu sellaisena kuin se elokuvassa on, toimii hyvin ja seuraa silti alkuperäisen filosofiaa.

Tämän elokuvan katsoo useampaankin kertaan, enkä jaksa odottaa, että saisin kätösiini tupla-DVD:n toivon mukaan herkullisine ekstroineen. :)

Elokuvan viralliset sivut

IMDb:ssä

Sarjakuvasta suomenkielisessä Wikipediassa

Sarjakuvasta englanninkielisessä Wikipediassa