T. H. Whiten samannimiseen kirjaan perustuva elokuva sijoittuu keskiaikaiseen Englantiin ja kertoo nuoresta Arthur-pojasta, jota kaikki kutsuvat Wartiksi. Hän tutustuu taikuri Merliniin, joka alkaa opettaa hänelle kaikenlaista luonnosta ja elämästä, vaikkei itsekään täysin tiedä miksi.

Melkein kaikki nyt tietävätkin heti alusta, että kyseessä on kuningas Arthur -legendan inspiroima tarina, joka kertoo kuninkaan nuoruudesta. White kepeä nuorten romaani muuttuu Disney'n Bill Peetin käsissä hauskaksi ja varsin opettavaiseksikin elokuvaksi. Vaikka Wart onkin tarinan keskushahmo, taikuri Merlin ja hänen puhuva ja korkeastikoulutettu pöllönsä Archimedes varastavat showta melkolailla. Ja tietenkään laskuista ei kannata unohtaa ainoaa oikeaa Matami Mimmiä. :)

Kyseessä on jälleen niitä elokuvia, jotka osaan sanasta sanaan ulkoa, mikä osoittautui hitusen ongelmalliseksikin tässä tapauksessa. Muistan nimittäin yhä lapsuudestani suomenkielisen dubin ulkoa sananpainoja myöten ja olin hyvin pettynyt, kun totesin, että elokuva on jostain syystä dubattu uudelleen ja huomattavasti huonommalla laadulla. :( Alkuperäinen dubbi oli nimittäin erinomainen ja seurasi hyvin alkuperäisen jalanjälkiä, kun taas uusi dubbi on suurin piirtein samalla tasolla kuin tavallinen tv-piirretty nykyään.  Kekseliäät käännökset ja erinomaiset näyttelijäsuoritukset ovat vaihtuneet kompuroivaan kieleen ja teennäiseen lausuntaan.

Toinen pettymys oli "juhlajulkaisun" ekstrojen laihuus. Useimmat näistä juhlajulkaisuista ovat olleet tupla-paketteja, jotka sisälsivät paljon kiinnostavaa taustamateriaalia. Tällä kertaa materiaalia oli hädin tuskin tunnin edestä ja ison osan siitäkin vei pari kappaletta vanhoja piirrettyjä, jotka eivät liittyneet elokuvaan muuten kuin teemallisesti. Loppuvaikutelma oli sellainen, että tämä nimenomaista elokuvaa ei ilmeisesti juurikaan arvosteta, eikä siihen ole jaksettu panostaa sen enempää menneisyydessä kuin nytkään. Ja silti kyseessä on hauska elokuva, joka on varmasti ollut monen lapsen mieleen, vaikkei se olekaan välttämättä aivan samalla uraauurtavalla tasolla kuin monet muut Disney'n piirroselokuvat.

IMDb:ssä

Elokuva Wikipediassa

Kirja Wikipediassa