Jo edesmennyt David Gemmell oli varsin tuottelias fantasia-kirjailija, jonka töistä monet pohjasivat maailmanhistoriaan. Rigante-sarja sijoittuu vaihtoehtoiseen maailmaan, joka pohjaa antiikin Rooman historiaan, joskin germaanien näkökulmasta. Niinpä historiaan tutustunut lukija huomaa pian sekä eroja että yhtäläisyyksiä todellisten historiallisten tapahtumien kanssa.

Ensimmäinen kirja kertoo rigante-heimoon kuuluvan Connavarin tarinan. Jo syntymästään lähtien Connavar, jonka isä kuoli taistelussa vain päivän hänen syntymänsä jälkeen, on saanut erityishuomiota mystisiltä Seidheiltä, jotka omaavat taikavoimia ja harvoin sekaantuvat ihmisten elämään. Hän saa heiltä jo poikana lahjaksi veitsen ja he myös pelastavat hänen henkensä useaan otteeseen. Syy tähän huomioon alkaa selvitä, kun Connavar matkustaa Stonen kaupunkiin tutustumaan tähän soturikansakuntaan, joka jatkaa levittäytymistään mahtavaksi kuningaskunnaksi...

Vaikka kyseessä ei olekaan ensimmäinen fantasia-romaani, joka perustuu antiikin Rooman ja germaanien historiaan, Gemmell vie tarinan tavallista kauemmas lähtökohdastaan. Niinpä kirja ei ole vanhan toistoa, vaan virkistävän uusi, vaikka mukana onkin joitakin tuttuja elementtejä. Varsinkin kulttuurissa on paljon piirteitä, jotka ovat täysin todellisia ja tuttuja historian kirjoista, mutta monet loppuun kulutetuista elementeistä (kuten Arturin legendan monet piirteet...) loistavat poissa olollaan.

Gemmellin sankarit ovat myös paikoitellen kivuliaan inhimillisiä. He tekevät juuri sellaisia virheitä, joihin me kaikki lankeamme, ja reagoivat seuraamuksiin hyvinkin inhimillisesti. Gemmell on myös ottanut huomioon sen, että useimmiten, aikaa kuluu ja koko ajan ei tapahdu jotain kiinnostavaa tai tarinan kannalta merkittävää. Niinpä tarina hyppää usein vuosiakin eteenpäin asiaa sen ihmeemmin huomioimatta. Toisin kuin monet kirjoittajat, jotka tuntevat tarpeen selittää lukijoilleen kaiken mitä sankarille tapahtuu, Gemmell keskittyy vain niihin tapahtumiin, jotka ovat olennaisia tarinan kannalta. Jälleen virkistävä poikkeus, joka tekee tarinasta paljon tiiviimmän ja luettavamman.

David Gemmell Wikipediassa

Gemmellistä Fantastic Fiction -sivustolla