BBC:n tietokoneanimoituun Walking with Dinosaurs -sarjaan ja sen jatko-osiin perustuva teos on hienon näköinen kuvakirja, joka sisältää sivun tai parin kuvauksia 111 muinaisuudessa eläneestä eläimestä. Se muistuttaa itse asiassa kovasti eläimistä kertovia vastaavia kirjoja ja Walking with -sarjojen hienot tietokoneella luodut kuvat lisäävät illuusiota siitä, että kirjassa kerrotaan oikeista eläimistä. Ja no, niinhän siinä kerrotaankin, mutta...

Esitin jo yhtä vastaavaa dokumenttia kommentoidessani kritiikkiä siitä, että näissä sarjoissa ei tuoda mielestäni tarpeeksi selkeästi esiin sitä, että hyvin vähän esitetystä tiedosta on täydellisen varmaan. Myöskin tämän kirjan esipuheeseen olisin kaivannut paljon selvemmin esitettynä sen, että ellei joku keksi aikamatkustusta, emme voi oikeasti tietää mitkä teorioista osuvat oikeaan ja mitkä väärään. Kirja esittää teorioita ja kuvia eläimistä, jotka tunnemme vain kourallisesta fossiileja ikään kuin kaikki olisi samalla tavalla tutkittua faktaa kuin elävien eläinten tutkimuksessa. Esitystapa on osuva ja on pakko myöntää, että tekstiä on paljon hauskempi lukea, kun joka lauseessa ei ole konditionaalia ja joka yhteydessä ei kerrota fossiilista ja sen löytämisestä, mutta jossain välissä kirjaa olisi saanut olla rautalangasta väännettynä, että kaikki kirjasta löytyvä tieto on teoriaa.

Muuten kirja oli hyvinkin kiinnostava kokoelma tietoa, joka omalta osaltaan osoittaa sekä kuinka palkon jo olemme selvittäneet ja kuinka paljon tietoa vielä puuttuu (ja kuinka paljon luultavasti jää aina puuttumaan, ellei sitä aikakonetta keksitä...). Teksti oli kirjoitettu niin, että nuorempikin lukia pysyisi kyllä mukana, mutta vanhempaa lukijaa unohtamatta, ja kokonaisuus on monin tavoin mainio.

Kirjasta Wikipediassa

TV-sarjoista Wikipediassa