Vaikka elokuva perustuukin Victor Hugon romaaniin, Disneyn version Notre Damen kellonsoittajasta on pakostakin huomattavasti kevyempi, sillä alkuperäinen tarina ei todellakaan ollut lastenkirja. Tarina kertoo Pariisin Notre Damen katetraalin rujosta kellonsoittajasta ja siitä kuinka hän viimein vuosien piileskelyn jälkeen pääsee osaksi yhteisöä, jota hän on vain voinut tarkkailla kaukaa. Samalla häntä ja monia muita sortanut ministeri saa palkkansa ja romani-tanssijatar ja urhea sotilas löytävät toisensa.

Kaikkein eniten elokuvassa nousee esiin aivan mahtava animaatio. Notre Damen katetraalin itsekin paikan päällä nähneenä on pakko myöntää, että animaattorit ovat tehneet loistavaa työtä sen majesteettisuuden ja kauneuden tuomiseksi kankaalle. Myös kirkkomusiikista paljonkin vaikutteita ottanut orkestraatio antaa paljon, varsinkin sellaiselle, joka on tutustunut kyseiseen musiikkiin myös muuta kautta. Pääosa elokuvan lauluista on moderneja, mutta taustamusiikiin on livahtanut paljon elementtejä juuri sellaisesta kirkollisesta musiikista, joka on sävelletty esitettäväksi nimenomaan Notre Damen kaltaisien kivikirkkojen akustiikassa.

Elokuvan hahmot ovat kiinnostavia ja hauskoja, meno hyvinkin vauhdikasta ja kaiken kaikkiaan elokuva on maineensa ansainnut.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Disney'n sivuilla