Robert Ludlumin kirjoihin perustuvassa elokuvatrilogiassa Matt Damon esittää Jason Bournea, nuorta miestä, joka ensimmäisen elokuvan alussa löytyy merestä kellumasta ja jolla ei ole mitään muistukuvaa siitä kuka hän on. Bournen etsiessä johtolankoja omaan henkilöllisyyteensä alkaa paljastua salaisten operaatioiden vyyhti, joka johtaa lopulta miehen aikamoiseen seikkailuun. Toisessa ja kolmannessa elokuvassa paljastuu yhä enemmän Bournen menneisyydestä ja todellisesta henkilöllisyydestä samalla, kun yksi salainen yksikkö toisensa jälkeen saa luvan todeta, kuten kolmannessa elokuvassa sanotaan, että Bournea ei helpolla tapeta ja siinä epäonnistuminen vain suututtaa hänet.

Vaikka Ludlumin alkuperäinen kirja julkaistiin jo 1980 eli tarina on melko vanha, se on onnistuttu siirtämään varsin onnistuneesti nykymaailmaan. Luonnollisesti elokuvasovituksessa on jouduttu tekemään kompromisseja ja koska ensimmäisessä elokuvassa on luovuttu ensimmäisen romaanin Carlos the Jackal -hahmon ympärillä kiertävästä sivujuonesta, jälkimmäiset elokuvat muistuttavat vähemmän ja vähemmän alkuperäisiä kirjoja. Myös Jason Bournen hahmo on elokuvissa aikalailla romaaniversiotaan synkempi ja antisankarisempi. Herra Ludlum oli kuitenkin mukana tuottamassa ensimmäistä elokuvaa, joten kyseiset muutokset lienevät hänen itsensä hyväksymiä.

Elokuvat on tehty huolella, joten ne ovat selkeästi tavanomaista action-tavaraa parempia. Henkilökehitykselle annetaan aikaa pakollisten taistelukohtausten välillä ja juonessa ei ole suurempia aukkoja. Varsinkin toinen ja kolmas elokuva, jotka molemmat on ohjannut Paul Greengrass, nivoutuvat yhteen kiinnostavalla ja kekseliäällä tavalla, jonka ansioista ne voi hyvin katsoa putkeen yhtenä erikoispitkänä kokemuksena.

Ostamani DVD:eiden lisämateriaali oli pettymys, sillä vaikka menusta löytyi nimekkeitä runsaasti, kunkin takana oli vain viiden-kymmenen minuutin raina, jossa ei ehditty paneutua asiaan mitenkään syvällisemmin. Ohjaajien kommenttiraidat olivat, kuten aina, kuitenkin mieleen.

The Bourne Identity IMDb:ssä

Wikipediassa

The Bourne Supremacy IMDb:ssä

Wikipediassa

The Bourne Ultimatum IMDb:ssä

Wikipediassa