Mainitsin Gardner Dozoin Best of the Best of SF novellikokoelman esittelyn yhteydessä, että päätin tilata Asimov's Science Fiction magazinen, kun Suomessa jää paitsi niin monesta lyhyestä scifi-tarinasta, jotka julkaistaan vain tämän tapaisissa lehdissä. No, ensimmäinen numero saapui ja ajattelin, että onhan nämä esittelyn arvoisia. Jos vaikka saisin muitakin tilaamaan tämäntapaisia lehtiä.

Ensimmäinen ihmetyksen aihe oli allekirjoittaneella tosin se, että miksi helmikuun lehti ilmestyy jo joulukuussa ja tammikuun lopussa ilmestyvä on maaliskuun numero... Paras selitys, jonka keksin, liittyy lehden pitkään historiaan: aikoinaan, kun lehti aloitti julkaisunsa vuonna 1977, on niiden saaminen jakeluun oikeasti voinut kestääkin sen pari kuukautta. Tai jotain.

No, joka tapauksessa. Tämä ensimmäinen käsiini saama lehti sisälsi kuusi tarinaa:

Stephen Baxter: The Ice Line

Tämä oli ihan kiinnostava tarina sinällään ja on jossain vaihtoehtoisen menneisyyden ja scifin välillä, kun Napoleonin sotien aikaan Marsista hyökätään. Valitettavasti tarina on sidoksissa Baxterin romaaniin Anti-Ice ja aikaisemmin ilmestyneeseen toiseen novelliin, joten osa esittelystä jää vähän niin ja näin. Tarinan lukee erillään, mutta siitä saisi kyllä enemmän irti, jos olisi lukenut aikaisemmatkin.

Caroline M. Yoachim: Stone Wall Truth

Tarina on tyyliltään degenerate future eli suomeksi vaikka taantunut tulevaisuus, jossa ensin ollaan kehitytty nykyistä pidemmälle ja sitten taannuttu jostain syystä teknologisesti hyvinkin alkeelliselle tasolle. Hyvin kirjoitettu tarina loi tehokkaasti väreitä selkäpiitäni pitkin ja tulen todellakin pitämään tätä nimeä silmällä.

Bruce McAllister: The Woman Who Waited Forever

Tämä on itse asiassa kummitustarina ennemmin kuin scifiä ja tyylillisesti toi minulle mieleen 1970-luvun scifin mestarit, kun taas teema olisi sopinut myös Neil Gaimanin kynänjäljeksi. McAllisterilla on sana hyvin hallussaan.

Aliette De Bodard: The Wind-Blown Man

Tämä kiinnostava tarina sijoittuu tulevaisuuteen, jossa kehitys on jatkunut itämaisen filosofian suuntausten avittamana, ennemmin kuin länsimaisten. De Bodardilla on kiinnostavia ajatuksia siitä miten erilainen maailma tuolta pohjalta olisi syntynyt, mutta tarinan keskipiste on sen maailman epäkohdat ja kuinka kaikkien sellaisten muuttaminen ei vaadi kuin yhden ihmisen aloittamaan...

Damien Broderick: Dead Air

Tämä tarina oli hyvin kirjoitettu ja loppu oli melkein pelottava, mutta yleisesti ottaen ei oikein ollut suosikkini.

David Eric Nelson: The Bold Explorer In the Place Beyond

Ja tämä tarina kuivaa maata tutkimaan lähteneestä nerokkaasta mustekalasta ei todellakaan ollut minulle mieleen, mutta syy siihen ei ole niinkään tarina aihe tai idea, vaan tapa jolla se kerrotaan. Se on hyvin kirjoitettu kyllä, mutta tyyli ei vain ollut minulle mieleen.

Lisäksi mukana oli Robert Silverbergin artikkeli Arthur C. Clarkesta, joka oli sikäli maukasta luettavaa, että oli kiva tietää, että joku muukin (eikä vain kuka tahansa joku muu vaan itse Robert Silverberg...) ei välitä Clarken pidemmistä teoksista. :) Clarkella on aina ollut hyviä ja kiinnostavia ajatuksia, mutta hänen pidemmät teoksensa ovat minusta vain kovin tylsiä. Hänen lyhyet tarinansa ovat sen sijaan aina olleet minulle mieleen.

Kaiken kaikkiaan? Sanoisin olevani tyytyväinen tilaukseeni, varsinkin kun pari suomalaista lehteä maksaa enemmän vuodessa kuin tämä, ja jatkanen sen tilaamista tästä eteenpäin.