Darkly Dreaming Dexter on ensimmäinen osa kirjasarjasta, johon tv-sarja Dexter perustuu. Molemmat kertovat Dexter Morganista, miamilaisesta veriroiskeanalyytikosta, joka on sattumoisin myös sarjamurhaaja, joka erikoistuu poliisilta karkuun päässeiden raakojen murhaajien tappamiseen.

TV-sarjaan tutustunut huomaa, että varsinkin tämän ensimmäisen kirjan ensimmäinen puoli on hyvin lähellä tv:stä jo tuttua. Sarja on selvästi pysynyt epätavallisen uskollisena alkuperäisteokselle varsin pitkään, vaikka joitakin muutoksia on. Selkeimmät erot ovat siinä, että kirjassa Dexter ei hävitä uhriensa ruumiita upottamalla ne mereen ja kirjassa hänen paras ystävänsä on hänen työkaverinsa Matsuda, eikä Angel Baptista. Viimeksi mainittu kyllä mainitaan, mutta vain harvakseltaan. Molempien hahmojen luonteet ovat kuitenkin tv-sarjassa aikalailla samat kuin kirjassakin, joten on aika selvää miksi sympaattisempi Angel on saanut ystävän roolin sarjassa melko oudon Matsudan sijaan. Myös Dexterin tyttöystävä Rita on monin tavoin aivan erilainen kuin tv-sarjassa. Puolivälin jälkeen kirja lähtee eri teille tv-sarjaan nähden. Jälleen syyt ovat selviä, sillä tv-sarjalla on erilaiset tarpeet kuin kirjalla, mutta se tekee lukemisesta huomattavasti kiinnostavampaa, koska kirjassa on enemmän uutta ja tuntematonta.

Kirja on hauska lukea, synkästä aiheesta huolimatta, koska sen kertojaäänenä toimivan Dexterin huomiot ovat jonkin verran etäisiä ja tunteettomia, mutta samalla kepeitä ja humoristisia. Tämä sävy raaoista murhista kertovassa etsivätarinassa on kiinnostavan erilainen kuin yleensä ja teksti sisältää useinkin hauskoja pieniä nokkeluuksia ja heittoja, jotka saavat nauramaan tahtomattakin. Dexteriin on erittäin helppo samaistua, vaikka samanaikaisesti Lindsay on onnistunut tekemään hänestä hämmästyttävän tunteettoman, mikä lisää kirjan aitouden tunnetta. Kirja oli, aiheesta huolimatta, hauskaa ja kevyttä lukemista, jota voin suositella lämpimästi.

Viralliset sivut

Kirjailijasta Wikipediassa