Miyazakin Kurenai no buta, joka tunnetaan länsimaissa yleisesti elokuvan päähahmon italiankielisellä liikanimellä Porco Rosso, sijoittuu maailman sotien väliin ja kertoo Välimerellä palkkasoturina elantonsa saavasta lentäjä-ässästä, jonka salaperäinen taika on muuttanut siaksi. Amerikasta tullut nuori lentotaituri Curtis haastaa Välimeren parhaimpana lentäjänä tunnetun Marco Pagotin eli Porco Rosson juuri,  kun hänen ainutlaatuisen lentokoneensa moottori vetelee viimeisiään. Marco vie koneensa korjattavaksi ystävänsä Piccolon luo ja tutustuu siellä Piccolon lapsenlapseen, nuoreen tyttöön nimeltä Fio, joka lopulta päätyy Marcon ja Curtisin välisen kilpailun välikappaleeksi, kun Curtis haastaa Marcon lentotaisteluun. Jos Curtis voittaa, Fio menee hänen kanssaan naimisiin, ja jos taas Marco voittaa, Curtis maksaa hänen koneensa korjauspalkkion.

Elokuva on Miyazakin aikuisempaan makuun sopivaa tuotantoa, mutta silti sopii myös nuoremmalle väelle. Se on kiinnostava myös sikäli, että vaikka siitä löytyy niin surullinen rakkaustarina kuin kirous, kumpaakaan ei nosteta elokuvan pääaiheeksi. Itse asiassa olisi vaikea sanoa mikä elokuvan pääaihe oikeastaan on. Selkein juoni Curtisin ja Marcon välisestä kilpailusta, sekä Marcon ja Fion välisestä suhteesta on loppupeleissä elokuvan tylsempiä puolia. Paljon kiinnostavampaa, ainakin aikuisemmalle katsojalle, ovat Marcon suhde Adriano-ravintolaa pitävään Ginaan ja heidän menneisyyteensä. Marco itsessään on erittäin kiinnostava hahmo ja hänen halumattomuutensa ottaa kantaa hänet siaksi muuttaneeseen taikaan tai yrittää rikkoa sitä (jotain mikä kiinnostaa Fioa suunnattomasti) ovat kiinnostavia mysteerejä.

Elokuva on siitä juuri mainio, että se jättää paljon katsojan itsensä ratkaistavaksi ja tulkittavaksi. Monessa mielessä elokuvassa ei tapahdu paljoakaan muuta kuin mitä nyt aurinkoisina kesäpäivinä yleensä tapahtuu, kun poikien annetaan viettämään liikaa aikaa keskenään ilman sen ihmeempää tekemistä. Silti rivien väliin mahtuu niin paljon enemmän kiinnostavaa, niin hahmojen välisten suhteiden kuin lentokoneiden historiaan viittaavien vinkkienkin muodossa, että katsottavaa riittää useammaksi kerraksi.

Kurenai no buta ei ole mielestäni parhain Ghibli-elokuva, mutta selkeästi kuitenkin parhaimmasta päästä.

IMDb:ssä

Suomenkielisessä Wikipediassa

Englanninkielisessä Wikipediassa

Toinen mielipide DVD Plazalla