Minä en ole komedioiden ystävä noin yleensä, mutta joka säännölle on poikkeuksensa. Blake Edwardsin Victor/Victoria on yksi niistä. Saksalaiseen elokuvaan perustuva ja Edwardsin itsensä yhdessä Hans Hoemburgin kanssa uudelleen kirjoittama tarina sijoittuu 1930-luvun pariisiin. Julia Andrewsin esittämä Victoria Grant on nälkää näkevä laulajatar, joka etsii epätoivoisesti töitä. Sattumalta hän törmää mainion Robert Prestonin esittämään Caroll "Toddy" Toddin, myöskin laulajana ja esiintyjänä itseään elättävään homoon. Toddy saa idean, jonka avulla kumpainenkin pääsee köyhyyden kierrosta: hän pukee Victorian miesten vaatteisiin ja myy hänet Pariisin suosituimpaan yökerhoon kreivi Victor Grazinskina, Euroopan parhaimpana naisteeskentelijänä. Juoni onnistuu erinomaisesti, mutta sitten kuvaan astuu chicagolainen liikemies King Marchand (James Garner), joka ihastuu Victoriaan ennen kuin saa tietää tämän olevan "oikeasti" mies...

VictorVictoria ei ole musikaali, vaikka siinä onkin paljon todella mainiota musiikkia. Elokuva on myös aivan uskomattoman hauska. Alusta loppuun mukaan mahtuu niin kepeää läpän heittoa kuin hauskoja kommelluksia ja mikään ei vedä vertoja elokuvan loppukohtaukselle, jota on mahdoton kuvailla. Kaikki elokuvan näyttelijät tekevät todella mainiot suoritukset, mutta Robert Preston on silti mielestäni elokuvan todellinen tähti. Harva elokuva naurattaa yhtä tehokkaasti vielä senkin jälkeen, kun osaan vuorosanat ulkoa etuperin, takaperin ja sivuttain.

Ja jotta kaikki tämä ei olisi tarpeeksi, Edwardsin on onnistunut livauttaa kaiken keskelle vielä ihan vakava viestikin, vaikka sillä ei ketään päähän lyödäkään. Elokuvan kursailematon suhtautuminen homoseksuaalisuuteen nimittäin on lämmittävää katseltavaa, kun asiasta ei tehdä minkään sortin ohjelmanumeroa, vaan lähestulkoon kaikki suhtautuvat asiaan täysin luontaisesti ja tekemättä siitä minkäänlaista ongelmaa.

Kun DVD:lle mahtui mukaan vielä sekä Julie Andrewsin että Blake Edwardsin yhdessä tekemä kommenttiraita, joka oli vähintäänkin yhtä hauska ja kiinnostava kuin itse elokuva, niin paketti on melkolailla täydellinen.

IMDb:ssä

Wikipediassa