Discovery Sciencellä näytetty kaksiosainen dokumentti esittiin itse asiassa nimellä How Techies Changed the World with William Shatner, mutta alkuperäinen nimi on mielestäni osuvampi. Dokumentissa William Shatner esittelee kaikkia niitä nykymaailmassa itsestään selviä juttuja, joiden inspiraatio tuli Star Trekistä ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka suoraan sanovat saaneensa idean tehdä tai keksiä jotain juuri kyseisestä sarjasta. Mukaan mahtuvat kännyköiksi muuttuneet kommunikaattorit, PC:t jne.

Sarjassa jäi vähän kaivertamaan se, että painotettaessa nimenomaan Star Trekiä ja sen vaikutusta, muu scifi jäi kokonaan huomiotta. Athur C. Clarke on aina itsestään selvin esimerkki scifi-kirjailijasta, jonka ennustukset tulevaisuuden teknologian osalta olivat ällistyttävän kohdallaan, mutta on paljon muitakin vastaavia esimerkkejä. Tosin on pakko myöntää, että Star Trek oli ensimmäinen, joka ennusti kännykät...

Toisaalta pidin sarjasta suunnattomasti, koska se toi jälleen esiin sen kuinka tärkeitä nörtit ovat olleet länsimaisen nyky-yhteiskunnan luomisessa. Lisäksi sarja oli hyvin hauska, sillä vakavasti otettava asia esitettiin kevyesti ja Shatner oli se uusi Shatner, joka on my kind of crazy.

Sarjasta Wikipediassa

IMDb:ssa

Ajatuksia (pitkästä aikaa...)

Välillä en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun scifi jää yhä niin vähälle huomiolle kirjallisuudessa. Minusta on todella outoa, että niin harva kunnon kirjallisuuskriitikko tai -tutkija tajuaa, että scifi parhaimmillaan ei ole pelkästään tulevaisuuden kuvitelmia, vaan se voi tutkia ihmisluontoa tai sisältää hyvinkin kirpeää yhteiskuntakritiikkiä, joka on vain helpompi esittää ja nielaista, kun se on siirretty askeleen kauemmas. Kaikki tietävät tämän pitävän paikkansa Huxleyn Uljaan uuden maailman ja Orwellin 1984:n kohdalla, mutta nämä kirjallisuuden suuruudet eivät suinkaan olleet ainoat, jotka tekevät tällaista.

Jos otetaan esimerkiksi ihan Star Trek, kun se nyt oli tuossa jo esillä. Ensimmäiset kaksi Trekiä perustuivat isolta osalta Roddenberryn melko utopistiseen tulevaisuuden kuvaan, jossa teknologia pelastaa ja kaikkialla on rauha maassa. Kun se ei enää vetänyt katsojia ja ydinuhka, tietokonevirukset ja ilmastonmuutos saivat ihmiset karsastamaan teknologiaa, Star Trek: TNG:hen heitettiin mukaan borgit, jotka esittivät teknologian synkkää puolta. Deep Space Nine vei koko tulevaisuuden kuvan jo paljon kauemmas alkuperäisestä kaikki on hyvin -kuvaelmasta. Eli pelkästään Star Trekissä oli nähtävissä paljon siitä miten sen aikalaiset suhtautuivat tieteeseen ja teknologiaan.

Paras scifi on aina sisältänyt sekä varoituksia siitä mihin suuntaan olemme menossa että inspiraatioita sille, mitä voimme vielä keksiä ja luoda. Se tarjoaa mahdollisuuden kysyä entä jos? tavalla, johon muunlainen kirjallisuus ei pysty ja juuri se tekee tästä siitä niin kiinnostavaa.