Tässä dokumenttisarjassa oli sama ongelma kuin edellisessä eli halusin todella nähdä sen putkeen. :)

Richard Dawkins on tunnettu evoluutiobiologi ja tässä sarjassa, jonka osuvampi alkuperäinen nimi on The Genious of Darwin, hän kertoo Charles Darwinin tärkeimmän elämän työn eli evoluutioteorian synnystä ja vaikutuksista tieteeseen. Dawkinsin motiivi on selkeästi käännyttää ihmisiä evoluutioteorian puolelle, mutta mukaan mahtuu onneksi kiinnostavaa uutta tietoa jo entuudestaan aiheeseen tutustuneelle. Evoluutioteoriahan on erityisesti englanninkielisessä maailmassa pahasti uhattuna kreationismin ym. johdosta ja monilla ei ole oikein kunnon käsitystä siitä, mitä evoluutiolla tarkoitetaan. Käsitettä käytetään myös monasti väärin taloustieteissä, mikä on johtanut vastarintaan.

Dawkins tuntee asiansa ja on erinomainen väittelijä, joten hänen yrityksensä kääntää niin asiasta vain vähän tietäviä koululaisia kuin kovan luokan kreationisteja puolelleen ovat kiinnostavaa, joskin jossain määrin turhauttavaa katseltavaa. Kolmeen tuntiin mahtuu paljon asiaa niin itse teoriasta kuin sen keksijästäkin, joten sarja oli hyvinkin antoisaa katsottavaa.

Kaksi vikaa jaksoa vielä Areenalla

Sarjasta Richard Dawkinsin sivuilla

Dawkinsista suomenkielisessä Wikipediassa

Ajatuksia

Minulla on monasti tapana väitellä dokumenttien ja elokuvienkin ihmisten sanomisten puolesta ja vastaan ohjelmaa katsoessani. Yksi vastaväite evoluutiolle sai minut ravaamaan ympäri kämppää melkein suu vaahdossa ainakin vartin verran.

Useampi ohjelmassa haastateltu evoluutioteorian vastustaja vaati nimittäin todistusaineistoa sen olemassa olosta. He olivat sitä mieltä, että jos evoluutio on olemassa, heidän pitäisi henk koht oman elämänsä aikana nähdä sen toimivan. Jos sivuutetaan nyt hetkeksi kaikki olemassa oleva geneettinen ja argeologinen todistusaineisto ja se, että viruksissa, banaanikärpäsissä ja ihmisten jalostamissa eläimissä voidaan nähdä evoluution mekanismien toiminta ihan ihmisen elinikänäkin, minua todella nappasi se, että heillä ei ole yhtään sen parempaa todistusaineistoa oman mielipiteensä tueksi. Päin vastoin, ne jotka olivat evoluutiota vastaan nimenomaan uskonnon takia (eivätkä piileskelleet kreationismin helmoissa), nimenomaan esittävät, että asia on niin, koska Raamatussa sanotaan niin, ja velvollisuutemme on vain uskoa siihen.

Eli heidän teoriaansa pitää vain uskoa, mutta evoluutioteoria pitää todistaa. Todella tieteellistä käyttäytymistä... Puhumattakaan tietenkään siitä, että he ohittavat täysin kaiken todistusaineiston, joka heidän eteensä tuodaan. Mutta se nyt on ihan eri asia.

Minusta ei vain tunnu kovin järkevältä, että evoluution puolustajien tulee todistaa väitteensä, kun evoluution vastustajilla (heidän itsensä mukaan siis) ei ole minkäänlaista velvollisuutta todistaa, että heidän väitteensä pitävät paikkansa. On pakko myöntää, että Dawkinsin keskustellessa kreationistien ja muiden evoluution vastustajien kanssa oli päivän selvää, että hän ei kuunnellut heitä yhtään sen enempää kuin he kuuntelivat häntä, mutta koko asetelma on sittenkin hoopo. Kreationistit ovat tietenkin tässä tapauksessa ihan asia erikseen.