Peter Jacksonin tuottama, Neill Blomkampin ohjaama ja ideoima District 9 sijoittuu Etelä-Afrikkaan, Johannesburgiin. Tarina kertoo vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa 1980-luvun alussa Johannesburgin yläpuolelle ilmestyi valtava avaruusalus. Sen sisältä löytyi suuri määrä kuolleita avaruusolioita ja jonkin verran elossa selvinneitä, jotka on sittemmin sijoitettu Johannesburgin läheisyydessä sijaitsevaan slummiin, jota kutsutaan alue 9:ksi. Tarina itsessään tapahtuu nykyaikana, kun alue 9:stä vastuussa olevat sosiaalityöntekijät ovat siirtämässä alueen avaruusolioita uuteen sijoituspaikaan alue 10:n. Yksi heistä joutuu kosketuksiin aineen kanssa, jonka seurauksena hän alkaa muuttua itse avaruusolioksi. Se tekeekin hänestä sekä vihatun että halutun, sillä vain avaruusolennot kykenevät käyttämään heidän aseitaan...

Elokuva on monella tapaa hyvin erilainen kuin useimmat vastaavat. Ensinnäkin avaruusoliot eivät ole ihmisiä sen kummempia sen lisäksi ja siitä huolimatta, että osaavat liikkua planeettojen välillä. He eivät kykene ratkaisemaan omia saati sitten muiden sosiaalisia ongelmia sen paremmin kuin mekään. Lisäksi tarinan sankari on hermoheikko sääntöjä seuraava byrokraatti, jonka on pakko muuttaa koko maailmankäsitystään elokuvan aikana. Suurimman osan elokuvasta hän ei toimi sankarillisesti tai edes loogisesti uuden tilanteensa edessä ja vasta elokuvan lopussa voi sanoa hänen saavuttavansa todellisen potentiaalinsa ihmisenä - juuri kun hän on muuttumassa täysin avaruusolioksi.

Erinomaista tarinaa ja vallan mainioita näyttelijäsuorituksia häiritsi omasta mielestäni aikalailla elokuvan toteutus. Varsinkin alkuosa on toteutettu dokumenttimaisesti tai reality-tyyliä käyttäen ja kuvauksissa käytetään paljon käsin kannateltavaa kameraa. Olen aina inhonnut tuolla tavalla kuvattua materiaalia, sillä kuvan heiluminen saa minut voimaan pahoin. Onneksi tarinan edetessä siirrytään varsin huomaamatta perinteisempään kameratyöskentelyyn, joka on minulle enemmän mieleen.

Elokuvan efektit ovat erinomaisia, mutta niillä ei mässätä, joten ne jäävät helposti jopa huomaamatta. Elokuvaa katsellessa ei tule mieleen, että jokainen ruudulla hyppivä avaruusolio on oikeasti tietokoneella tuotettu. Efektit ovat tarinan kerronnan väline, ei sen enempää, kuten niiden pitäisikin olla.

Lopputulos on erilainen ja hyvin kiinnostava scifi-leffa, joka ei välttämättä ole kaikkien makuun, mutta joka ottaa tarinassaan kantaa varsin kipeisiin rotukysymyksiin.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Arvostelu Leffatykissä