Viisisatasivuinen tiiliskivi sisältää artikkeleista Egyptin historian kunkin aikakauden asiantuntijoilta ja valaisee maan kulttuurista ja poliittista kehitystä aina kivikautisesta ensiasutuksesta Rooman päiviin asti. Lopputulos on kiinnostava yleiskatsaus yhteen maailman kiehtovimmista kulttuureista.

Johtuen saatavilla olevasta todistusmateriaaleista eli kuninkaiden ja valtaa pitävien hieroglyfikirjoituksista jne, muinaisen Egyptin historian tuntemus painottuu kovasti poliittisen historian puolelle. Tavallisen viljelijän elämästä tiedetään vähän, mutta sen sijaan hallitsijoiden sotimista (ja heidän mukaansa aina voittamistaan...) sodista paljon enemmän. Tämän teoksen kirjoittajat itse mainitsevat tämän vääristymän ja sen kuinka paljon vaikeammin tutkittavaa ja tulkittavaa todistusaineistoa on jätetty toistaiseksi huomiotta, koska kirjoitukset ja monumentit ovat päällisin puolin niin paljon vaikuttavampia. Onneksi tilanne on viime aikojen tutkimuksissa alkanut korjaantua.

Teos oli lukunautintona ehkä hitusen raskaamman puoleinen, mutta hyvin kirjoitettu ja aihepiiriltään erittäin kiinnostava.

Kirjasta julkaisijan sivuilla

Ian Shaw'sta Wikipediassa