Olen maininnut National Geographic Channelin Naked Science -dokumenttisarjan jo aikaisemminkin. Viimeisin näkemäni jakso kertoi auringosta, sen muodostumisesta ja sen vanhenemisen seurauksista.

Jakson kiinnostava tiede oli luonnollisesti tervetullutta, mutta vähän minua huvitti ennustukset siitä, miten ihmiskunnan mahtaa käydä, kun aurinko kuolee. Hyvin harva eliölaji on onnistunut pysymään muuttumattomana miljoonia vuosia ja jaksan epäillä, että ihmiset kuuluisivat siihen joukkoon. Jos luonto ei muuta meitä, niin me itse tulemme sen melko varmasti tekemään. Saman aikaisesti en ole ollenkaan luottavainen sen suhteen, että ihminen eliölajina menestyy pitkällä tähtäimellä, kun aikaa mitataan geologisten tapahtumien mittapuussa. Olemme lajina hädin tuskin 200 000 vuotta vanhoja, mikä ei ole ikä eikä mikään verrattuna moniin selkeästi vanhempiin elinlajeihin.

Olisihan se kiinnostavaa tietää mihin suuntaan olemme kehittyneet siinä välissä, kun aurinko alkaa kuolla, mutta valitettavasti sellaista ei voi tietää, ellei joku sitten keksi aikamatkailua. Tai no, ehkä, jos kuoleman jälkeen on elämä ja sieltä voi oikeasti seurailla miten Maassa menee oman kuoleman jälkeen, mutta enpä taida laskea sen varaan ainakaan.