Discovery Sciencen näyttämä dokumentti The Real Eve perustuu Stephen Oppenheimerin saman nimiseen kirjaan ja kertoo kuinka nykyihmisen leviäminen Afrikasta muualle maailmaan on voitu jäljittää seuraamalla äidiltä periytyvän mitokondrion DNA:n kehitystä eri alueen väestössä. Mitokondrion DNA:n analyysin perusteella me kaikki polveudumme yhdestä afrikkalaisesta naisesta, joka eli tuhansia vuosia sitten. Eurooppalaiset puolestaan polveutuvat kolmesta hänen naispuolisista jälkeläisistään.

Dokumentti oli kiinnostavasti dramatisoitu, mutta olisi mielestäni voinut kaivata hitusen enemmän tiedettä ja vähemmän draamaa. Silti, kyseessä oli erinomaisesti ohjattu ja mietitty kaksi-osainen sarja, jonka aihe oli kieltämättä hyvin mielenkiintoinen.

Ajatuksia

Yksi kiinnostavimmista seurauksista mitokondrion DNA:n tutkimuksista on se, että se todistaa rotujen ym. olevan vain pinnallisia eroja, joilla ei oikeasti ole mitään merkitystä. Ihmispopulaatioilla on helposti tapana ajatella "me ja he" -henkisesti, mutta sille ei ole mitään perustaa. Itse asiassa toisilla puolilla maailmaa asuvat ihmiset ovat toisilleen geneettisesti läheisempää sukua kuin kaksi saman lauman simpanssi-yksilöä (jotka eivät ole samaa "perhettä" siis), sillä jossain välissä muinaisuudessa ihmislaji kävi hyvin lähellä sukupuuttoa, mikä kavensi geenivarantoamme melkoisesti. Niinpä pasifistit ja hipit ovat kirjaimellisesti oikeassa sanoessaan meidän kaikkien olevan veljiä ja sisaria.

IMDb:ssä

Wikipediassa