Teemalla näytetyssä kaksiosaisessa dokumentissa kerrottiin Koraanista ja nimenomaan sen poliittisesta vaikutuksesta. Olisin itse ehkä ollut kiinnostuneempi Koraanin sisällön ja historian esittelystä, mutta myönnettävästi myös tämä dokumentti, joka pureutui Koraanin vaikutukseen ja siihen, miten eri tahot tulkitsevat sen tekstiä eri tavoin poliittisten päämääriensä tueksi, oli myös kiinnostavaa katsottavaa.

Dokumentti itsessään pysyi ihailtavan neutraalina ja antoi eri kantojen edustajien esitellä itse mielipiteensä ja myös todistusaineistonsa sen suhteen. Ja vaikka dokumentti ei varsinaisesti pureutunut Koraanin historiaan tai sisältöön, mukana oli kuitenkin sopivasti myös taustatietoa ja esimerkkejä havainnoillistamassa kyseisen teoksen kaksijakoisuutta. Koraanista oikeasti löytyy puolustuspuheet niin rajulle uskonsodalle kuin rauhanomaiselle yhteiselollekin.

Kieli-ihmisenä minua kiinnostaa suunnattomasti se, että Koraanin kieli on niin vanhaa, ettei sen kääntäminen enää oikein suju kuin muutamalta ihmiseltä koko maailmassa. Tämä yksinään jättää tilaa suunnattomalle määrälle erilaisia tulkintoja tekstin sisällöstä ja sen merkityksestä. Valitettavasti se myös tarkoittaa sitä, että tätä historiallisesti merkittävää kirjaa voidaan käyttää kauhutekojen tukena.

Ohjelman sivut

Areenalla