BBC Knowledgella uusittava neliosainen dokumenttisarja kertoo kelteistä, joita roomalaiset pitivät barbaareina. Roomalaiset onnistuivat kelttejä vastaan sodituissa sodissa joko valloittamaan ja sitten roomalaistamaan tai kokonaan tuhoamaan kaikki kelttiheimot, joten tietomme heistä on peräisin lähestulkoon kokonaan roomalaisten historioitsijoiden kirjoituksista. Ja sen nyt tietää miten käy, kun voittajat kirjoittavat historian kirjat...

Valaisevassa dokumentissa etsitään ja esitetään uutta tietoa kelteistä, jotka osoittautuvat paljon monisyisemmiksi kuin mitä tähän asti on uskottu. Roomaa uhkaavien barbaarien takaa paljastuu joukko sekä sosiaalisesti että teknisesti kehittyneitä heimoja, joiden suurin synti Rooman kannalta oli se, että Euroopan suurimmat kultakaivokset sattuivat olemaan heidän hallussaan. Rooman häikäilettömyys omaa etuaan tavoitellessaan nyt ei kylläkään ole mikään uusi asia.

Terry Jones esittää kiinnostavaa ja hyvin tutkittua tietoa erittäin hauskalla tavalla, mikä tekee dokumenttisarjasta kevyemmän kuin se oli saattanut olla. Lopputulos on sekä kiinnostavaa että hauskaa katsoa.

Wikipediassa