Innostuinpa sitten katsomaan kaikki Batman-elokuvat putkeen. Ekstrojakin riittää, kun jokaisesta leffasta on tupla-DVD-paketti.

Kaikissa Batman-elokuvissa on puolensa. Yksi ekstrojen dokumenteissa esiintyvä sarjakuvahistorioitsija toteeakin, että kukin leffa edustaa hieman eri aikakautta hahmon 70-vuotisen sarjakuvauran varrelta. Niinpä jokainen niistä on omalla tavallaan uskollinen alkuperäiselle. Tämä Tim Burtonin ensimmäinen on monella tavalla suosikkini, sillä pidän Tim Burtonin tavasta kertoa tarinoita ja Nicholsonin versio Jokerista on uskomattoman hyvin esitetty. En usko, että kyseisellä aikakaudella olisi ollut ketään muuta näyttelijää, joka olisi sopinut Jokeriksi yhtä hyvin kuin Jack.

Michael Keaton oli aikoinaan yllättävä valinta esittämään Bruce Waynea/Batmania, mutta nyt on vaikea kuvitella ketään muuta esittämään Burtonin versiota hahmosta. Hän onnistuu olemaan juuri sopivan kepeä Brucen hahmossa ja tarpeeksi uhkaava Batmaninä, joten asetelma vain toimii. Kun tapahtumat vielä sijoitetaan Burtonin goottiseen, hieman tarunomaiseen Gothamiin, lopputulos on vaikuttava.

Nämä ensimmäiset Batman-elokuvat eivät edes yritä tuoda Batmaniä uskottavasti meidän maailmaamme, vaan luovat sen sijaan oman, sarjakuvamaisen maailmansa, joihin tarinat ja hahmot istuvat erinomaisesti. Burtonin kuvakieli ja väriskaala on aina yhtä tunnistettavaa ja aina yhtä minulle mieleen, joten kuten sekaan heitetään vielä erinomaisia roolisuorituksia, tässä ensimmäisessä Batman-elokuvassa on paljon, mistä pitää.

Lisäksi DVD-paketin ekstrat olivat myös kiinnostavia, sillä mukaan mahtui useampi tunti tarinaa elokuvan syntymisestä ja myös analyysia Batmanista sarjakuvahahmona ja sen historiasta. Tim Burtonin kommenttiraita oli hitusen pettymys, koska mies ei vain ole kovin hyvä ilmaisemaan itseään suullisesti, joten hän ei ollut paras mahdollinen valinta höpisemään ja tarinoimaan leffan läpi. Silti, kyllä sitä kuunteli ja kommenttiraita oli kuitenkin ihan kiva lisä näin vanhan elokuvan DVD-julkaisussa.

IMDb:ssä

Wikipediassa