Marvel Comicsin 70-luvun kauhusarjakuviin kuului mustavalkoinen Werewolf by Night, joka kertoo Jack Russelista, Hollywoodissa asuvasta hemmotellusta rikkaan perheen vesasta nimeltä Jack Russell. Jackilla tuntuu olevan kaikki mitä haluta voi, mutta hänen täyttäessään kahdeksantoista, hänen isältään perimänsä kirous ottaa vallan ja Jack muuttuu ihmissudeksi.

70-luvulle tyypillinen kerrontatyyli tuntuu nykylukijasta vähän teennäiseltä ja toistavalta, mutta aikoinaan suosittu sarjakuva on kiinnostava osa sarjakuvien historiaa. Kirjoittajilta tuntuu tosin menevän useinkin sekaisin kumpi on tarinan hirviö, metsään haluava ihmissusi vai hänen ympärillään riehuvat ihmiset. Ajan painotekniikat panivat rajoja piirrostekniikalle, mutta varsinkin näissä mustavalkoisissa tarinossa artistit kiertävät niitä mielestäni hyvin. Enemmän rajoituksia oikeastaan syntyy siitä, että kirjoittajat eivät olleet tässä vaiheessa vielä tajunneet sarjakuvien tarjoamia mahdollisuuksia tarinankerronnan kannalta.

Ihmissusi yössä ei välttämättä ole sellainen sarjakuva, joka todella kiehtoisi minua. Varsinkin naishahmojen yksipuolisuus joko saamattomina hyviksinä tai kieroutuneina pahiksina ottaa helposti nykyaikaista naista päähän... Silti, osana sarjakuvien historiaa se on hyvinkin kiinnostava muistutus siitä kuinka pitkälle sarjakuvat ovat vuosikymmenien saatossa edenneet.

Marvelin sivuilla

Wikipediassa