Tenavat-sarjakuvastrippiin perustuvia puolituntisia tv-spesiaaleja on melkoinen määrä ja tämä on niistä 27:s. Suomenssa nimellä Se on flahsbeagle, Jaska Jokunen kulkeva ohjelma kuuluu siihen kouralliseen näitä spesiaaleja, jotka ovat kelluneet rapakon yli jo vuosikymmeniä sitten, sillä muistan tämän hyvin lapsuudestani ja vanhoilta hyviltä VHS-ajoilta.

Nämä spesiaalit harvemmit seurasivat mitään kovinkaan tiukkaa juonta tai tarinaa, vaan sen sijaan ne ovat löyhästi teemoilla ja musiikilla toisiinsa sidottuja animaatioversioita Schulzin sarjakuvastripeistä. Moni kohtaus onkin tuttu myös sarjakuvakirjoista, jos niitä on sattunut tarpeeksi huolella lukemaan, jotta muistaa yksittäisiä strippejä tuhansien joukosta. :) Tämän spesiaalin yhteen sitova teema on tanssiminen ja mukaan mahtuukin niin aerobicia musiikin tahdissa kuin perinteisempääkin tanssahtelua sekä tietenkin Ressu Flahsbeaglena diskoamassa auringonnousuun. Ressun tanssiliikkeet toteutettiin rotoskooppaamalla eli animaattorit piirsivät hahmon oikean tanssian liikkeiden päälle, joten tanssiesitykset ovat aidon ja hienon näköisiä. Ja Schulzin huumori

Ainoa valituksen aihe on se, että kuten monasti tuntuu käyvän näiden vuosikausia sitten ensimmäisen kerran julkaistujen animaatioiden kanssa, vanha erinomainen suomidubbi on korvattu täysin mitään sanomattomalla uudella dubbauksella. Kun vanha versio oli tehty niin huolella, että hahmojen äänet kuulostivat melkein kuin alkuperäiset lapsinäyttelijät olisi jotenkin taiottu puhumaan suomea, uudessa versiossa kuuluu selvästi läpi, että ylityöllistetyt aikuisnäyttelijät koettavat keksiä vielä yhden erilaisen tekolapsiäänen, jota syytää mikrofoniin. Myös käännös on uusi ja no, yhtä toimiva kuin vanhakin suurimmalta osalta, mutta laulukäännökset olisivat kaivanneet mielestäni vielä hiomista.

Onneksi DVD:llä on mukana vanha englanninkielinen ääniraita, joten suomea ei ole pakko kuunnella, ellei halua. Mielestäni jopa hieman karheampi äänenlaatu 80-luvulta peräisin olevassa ääniraidassa sopii paremmin animaation tyyliin. Puhumattakaan siitä, että ohjaajien äänivalinnat olivat aikoinaan todella mahtavia.

IMDb:ssä

Wikipediassa