Huitulan englanninkielisenä toteutetussa Oni Kudaki -sarjassa on toistaiseksi ilmestynyt kaksi albumia: The Magician and the Ghost Boy ja The Nightless City. Sarja sijoittuu 1500-luvun Japaniin ja sen päähenkilö on Kaede, nuori nainen, jota on pikkutytöstä koulutettu ninjaksi.

Juonellisesti sarja muistuttaa paljon muita vastaavaan aikaan sijoitettuja ninja-tarinoita, mutta mukana on paljon myös etsivätarinoiden piirteitä. Sivuhahmot pääsevät hyvin esille, koska varsinkin toinen tarina kerrotaan pitkälti heidän näkökulmastaan. Mielestäni tämä sopii erinomaisesti ninja-tarinaan, sillä ninjanhan on tarkoitus olla näkymätön. Lisäksi hahmot pysyvät näin paljon mielenkiintoisempina.

Piirrostyylissään Huitula lainaa paljon japanilaisesta mangasta, mutta tyyli ei kuitenkaan ole puhdasta mangaa, vaan varsin kiinnostava sekoitus. Allekirjoittanutta kuitenkin häiritsi lukijana se, että kohtauksien vaihtumisien rajoja ei oltu merkitty selkeämmin. Siirtymät ja takautumat alkoivat usein varoittamatta ja monta kertaa hämäännyin, kun en ollut tajunnut, että tarina oli siirtynyt toiseen aikaan ja paikkaan. Toisaalta pidän piirrostyylistä kovasti, varsinkin silloin, kun varjojen käyttö on voimakkaampaa, jolloin kuvituksessa on todellista syvyyttä ja jykevyyttä.

Kaiken kaikkiaan Oni Kudaki on kiinnostava teos, jonka tarina on syvällä itämaissa, mutta jonka piirrostyylissä näkyy lännen ja idän yhdistyminen.

Viralliset sivut