Hiljattain katsottuani suurinpiirtein kaikki GitS-animet, ajattelin lukaista pitkästä aikaa läpi myös mangan, josta kaikki alkoi.

Shirow:n alkuperäinen manga on hieman erilainen kuin animet: tarinoista puuttuu koko juonen läpi kulkeva punainen lanka, ja sen enempää kirjoittaja kuin hahmotkaan eivät ota itseään aivan yhtä vakavasti. Kusanagin hahmo on selkeästi anime-Kusanagia ronskimpi ja yleensäkin huumoria viljellään paljon laveammin ja kenen tahansa kustannuksella. Animessa ajoittaisten sanaleikkien lisäksi huumori oli jätetty kokonaan AI-tankkien eli tachikomien alueeksi.

Minua nämä vivahde-erot eivät haittaa, sillä ruudulla hiljaisempi Kusanagi ja vakavampi maailma toimivat hyvin, kun taas mangassa liika vakavuus söisi jo koko tarinaa. Animea rasittavat myös ajan ja tilan puute, sillä mangassa Shirow'n tekstirikas tyyli ahtaa yhteen parinkymmenen sivun osaan enemmän tietoa kuin kokonaiseen animesarjan kauteen. Niinpä kevyemmästä tyylistä on pakko luopua, jotta monimutkaiset poliittiset juonittelut mahtuisivat mukaan.

Kaikesta huolimatta on pakko kuitenkin myöntää, että pidän yhä tästä alkuperäisestä mangasta kaikkein eniten, mitä tulee eri GitS-inkarnaatioihin...

Wikipediassa