Tuota Vartijat-finmangan kakkososaa saatiin odottaa melkoisen pitkään, mutta eipä tuolla ollut minulle ihmeemmin väliä, kun itse sain sen luettua vasta nyt. Kolmas osa on ollut kysymysmerkki melkein yhtä pitkään, mutta Sangatsu Mangan blogi paljasti alkukuusta, että jälleen uusi piirtäjä on löytynyt ja kyllä se kolmaskin osa joskus vielä valmistuu, tavalla tai toisella.

Ensimmäisessä osassa alkanut tarina peikkojen juonesta jatkuu ja japaninsuomalainen Seiya- poika alkaa pikkuhiljaa oppia metsän tavoille. Koska ensimmäisen osan piirtänyt Elli Puukangas joutui jättämään työn henkilökohtaisista syistä kesken, piirtäjän pallille nousi Pauliina Högman. Valitettavasti piirtäjän vaihdos ei auttanut piirrosten yhtenäisyyden suhteen. Esimerkiksi, kun Seiya ja kumppanit kohtaavat hirven: ensimmäinen kuva otuksesta näyttää oikeasti hirveltä ja on todella hyvä; loput piirrokset eivät valitettavasti muistuta mitään näkemääni eläintä...

Ensimmäisen kirjan tullessa piirroslaadun puutteet oli helppo antaa anteeksi finnmanga-huumassa, mutta nyt kun pöly on laskeutunut, sitä toivoisi ehkä hieman enemmän tarkkuutta asian suhteen. Tarinassa on potentiaalia, mutta ainesta olisi tainnut riittää pitempäänkin kuin suunniteltuun neljään kirjaan, minkä takia joitakin kohtia on jouduttu juoksemaan läpi. Itse olisin mieluusti nähnyt palasia Seiya elämästä Japanissa taustoittamassa minkälainen ihminen hän oli ennen kuin hänen äitinsä kuoli ja poika päätyi suurkaupungista keskelle metsää. Oletettavasti hänellä oli ystäviä siellä, eikö hän ole heitä kaivannut tai heidän kanssaan mitenkään kommunikoinut? Puhumattakaan äidin kuoleman aiheuttamasta surutyöstä... Kerrin metsäkoulu ohitettiin puolellatoista sivulla, vaikka siitä olisi varmasti saanut vaikka mitä hahmoja kehittävää irti, ja allekirjoittanutta ottaa päähän se, että missään välissä ei tuoda esiin sitä, että ei ole mitenkään kaupungissa kasvaneen Seiyan syy, ettei hän tunne metsän menoa, ja että eivät ne metsässä kasvaneet suur-Tokiosta sen helpommalla selviäisi.

Kaiken tämän kritiikin keskellä pakko kuitenkin mainita, että kyllä minä sarjasta tykkään ja aion seuraavat osat ostaa, kun ne joskus hyllyihin pamahtavat.

Sangatsu Manga