National Geographic Channelin dokumentti kertoo USA:n armeijan erikoisjoukkojen osaston elämästä keskellä Afganistania. Poikkeuksellisesti kameraryhmän sallittiin viipyä asemapaikalla 10 päivää, kun yleensä uutisryhmät saavat olla paikalla korkeintaan 48 tuntia, joten dokumentti pureutuu syvällisemmin miesten elämään ja työhön sota-alueella. Dokumentti pitäytyy hyvin tarkasti ottamasta kantaa mitenkään sodan syihin ja oikeellisuuteen ja kuvaa sen sijaan vain sitä, millaista alueella olevien miesten elämä oikeasti on.

Kiinnostavinta dokumentissa oli se, että vaikka tekijät itsessään jättivät kokonaan väliin sodan taustat ja moraaliset kysymykset, nämä asiat tulivat joka tapauksessa esiin tapahtumien kautta. Kyseinen alua Afganistanissa on kiistellyimpiä ja tulitaisteluilta ei vältytty. Saman aikaisesti on selvästi nähtävissä, että pahiten tilanteesta kärsivät paikalliset siviilit ja että heidän kärsimyksensä johtaa juurensa nimenomaan ääri-islamilaisten toimista. Tämä ei kuitenkaan poista sitä epäilystä, että olisiko tilanne näin paha, jos äärimistöllä ei olisi konkreettista vastustajaa paikan päällä? Mutta toisaalta, voidaanko uskoa, että he kohtelisivat siviilejä hyvin rauhallisemmassa tilanteessa, kun heidän nykyiset toimensa ajavat paikallisten kylien päämiehet henkensä uhalla pyytämään apua amerikkalaisilta sotilailta?

Kysymys on monimutkainen ja vaikea. Se, että tämä dokumentti jätti vastausten miettimisen katsojan vastuulle oli mielestäni hyvä ratkaisu. Asiasta paasataan tarpeeksi jo muutenkin, joten oli mukava nähdä pieni näkökulma todelliseen elämään paikan päällä ilman jatkuvaa kiistelyä.

Dokumentin sivut